fbpx
Foto: Tampere University

(VIDEO) IZUMLJEN ROBOT KOJI LETI KADA JE OSVIJETLJEN! ‘Zamislite koliko bi nam mogao biti koristan kod oprašivanja’

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici i inženjeri napravili su neporecivo jedinstvenog robota koji bi mogao biti  početak nove kategorije lakih letećih uređaja.

Impresivan novi robot nazvan je FAIRY, prema eng. “Flying Aero-robots based on Light Responsive Materials Assembly”, što znači “leteći aeroroboti temeljeni na sklopu materijala koji reagiraju na svjetlo”, što se podudara s imenicom “fairy” koja znači “vila”.

Inspiriran načinom na koji sjemenke maslačka lebde na povjetarcu, robot se sastoji od sićušnih filamenata debljine 14 mikrona koji su povezani s aktuatorom koji se aktivira svjetlom.


(Inače, u upravljačkoj i regulacijskoj tehnici, mehatronici, robotici i sl., aktuator je naprava kojom se na pobudu upravljačkoga signala pokretni dijelovi sustava dovode u željeni položaj, ostvaruje se njihovo gibanje ili razvija sila ili moment kojim ti dijelovi djeluju na okolinu.)

Kada svjetlo obasja uređaj, filamenti se pomiču, omogućujući niz konfiguracija.

Pošto su mu čekinje raspoređene na određen način, može letjeti po zraku koristeći se samo vjetrom.

Njegovi dizajneri se nadaju da bi jednog dana mogao pomoći u ublažavanju gubitka kukaca oprašivača poput pčela.

“FAIRY se može napajati i kontrolirati s pomoću izvora svjetlosti, poput laserske zrake ili LED-a. Zvuči kao znanstvena fantastika, ali eksperimenti s dokazom koncepta uključeni u naše istraživanje pokazuju da robot koji smo razvili pruža važan korak prema realističnim primjenama prikladnim za umjetno oprašivanje”, zaključuje robotičar Hao Zeng sa Sveučilišta u Tampereu (Finska).
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.