fbpx
Ilustracija: DARPA

(VIDEO) IDEMO NA MARS! NASA predstavila nuklearnu termalnu raketu koja će skratiti put u ogromnoj mjeri!

Autor: Zlatko Govedić

NASA želi dizajnirati i izraditi radnu nuklearnu termalnu raketu do 2027. godine. NASA-in administrator Bill Nelson predstavio je projekt u utorak, 24. siječnja, tijekom prezentacije na znanstvenom forumu i izložbi Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku (AIAA) održanoj u National Harboru (Maryland, SAD). Rekao je da će agencija surađivati ​​s Pentagonovom agencijom za napredna obrambena istraživanja (DARPA) kako bi “razvili i demonstrirali naprednu nuklearnu toplinsku propulziju, revolucionarnu tehnologiju koja će omogućiti Sjedinjenim Državama da prošire mogućnosti za buduće misije ljudskih svemirskih letova”.

Prema sporazumu, NASA će se pridružiti DARPA-inoj Demonstracijskoj raketi za agilne cislunarne operacije ili DRACO, programu koji je započeo 2021. godine. Taj program nastoji razviti nuklearni termalni motor koji će uporabiti eksperimentalna svemirska letjelica koju je dizajnirala DARPA.

DARPA će pak razviti nuklearni reaktor i motor za tu nuklearnu raketu, za koju se agencija i NASA nadaju da će letjeti u demonstraciji u svemiru već 2027. godine. Nelson je partnerstvo nazvao “uzbudljivim ulaganjem u budućnost ljudskog istraživanja svemira” i “velikom investicijom za odlazak na Mars”.


Misije s ljudskom posadom na Mjesec moguće su jer je potrebno samo nekoliko dana da se stigne onamo, ali ako ikada namjeravamo iskrcati ljude na Mars, trebat će nam oblik prijevoza sposoban puno brže stići na odredište. Naime, putovanje do Crvenog planeta obično traje više od sedam mjeseci.

NASA-ino i DARPA-ino rješenje za taj problem bit će nova vrsta rakete opremljene nuklearnim termalnim motorom koja može stići do Marsa u roku od nekoliko tjedana.

Nelson je pretpostavio da bi nova raketa mogla poletjeti već 2027. i mogla bi postati sastavni dio napora da se ljudi spuste na Mars 2030-ih.

“NASA ima dugu povijest suradnje s DARPA-om na projektima koji omogućuju naše misije, kao što je servisiranje u svemiru. Proširenje našeg partnerstva na nuklearni pogon pomoći će napredovanju NASA-inog cilja da pošalje ljude na Mars”, zaključuje zamjenica NASA-ina administratora Pam Melroy.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.