Screenshot YouTube

(VIDEO) Grobnice stare oko 6.000 godina služile su kao teleskopi

Autor: Dnevno.hr

Veza između drevnih građevina (Stonehenge, piramide itd.) i astronomije nije ništa novo u svijetu znanosti, pa tako svako malo iskrsne i novo otkriće što se ove domene tiče. Grobnice, stare oko 6.000 godina, koje su najvjerojatnije služile kao teleskopi pronađene su na nalazištu Dolmen da Orca na Iberijskom poluotoku, ali i u drugim dijelovima Europe, piše Tportal.

Grobnice s nalazišta Dolmen da Orca karakteristične su po tome što imaju nadsvođene tunele. Znanstvenici smatraju da su takve građevine omogućavale kvalitetnije promatranje neba jer zaklanjaju svjetlost drugih objekata, osobito jutarnjeg Sunca. Na taj način su stvarali mrak, pa su oči promatrača postajale osjetljivije na svjetlost zvijezda. Osim toga, ograničavali su pogled na određeni mali dio svoda tako da je promatrač bio fokusiraniji usmjeravajući koncentraciju na crvenu zvijezdu Aldebaran, najsvjetliji objekt u zviježđu Bika.

Znanstvenici pretpostavljaju da je Aldebaran bio važan za stanovnike tog dijela svijeta koji su se svake godine sa stokom selili na ljetne pašnjake u planinama. Grobnice sa svojim tunelima okrenute su upravo prema mjestu na kojemu se krajem travnja prvi put na nebu javlja Aldebaran koji je, vrlo vjerojatno, bio povezan i s obredima inicijacije.

”Prvo pojavljivanje Aldebarana prije 6000 godina zbivalo se krajem travnja ili početkom svibnja, stoga je on bio vrlo precizan kalendarski znak da je vrijeme za polazak u više predjele”, rekao je dr. Fabio Silva s University of Wales Trinity Saint David.

Autori istraživanja, koji su svoje otkriće predstavili na astronomskoj konferenciji Kraljevskog astronomskog društva na Sveučilištu u Nottinghamu, vjeruju da su promatrači iz tunela mogli vidjeti Aldebaran danima pa i tjednima ranije nego promatrači na otvorenom.

”Ključna stvar je u tome da je dugi prolaz do grobnice djelovao kao teleskop bez leće, kao duga cijev kroz koju se gledalo nebo”, rekao je Silva.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.