fbpx
Screenshot/Youtube

(VIDEO) GRADI SE PRVI ‘PAMETNI GRAD BUDUĆNOSTI’: Dvije tisuće ljudi živjet će u ‘futurističkom raju’

Autor: Zlatko Govedić

Japan je službeno najavio izgradnju prvog “pametnog grada budućnosti”. Naselje koje niče iz temelja postat će živi laboratorij za testiranje primjene novih tehnologija poput samovozećih automobila i robota.

Glavni izvori struje bit će hidrogenske stanice i solarni paneli, a u gradu će postojati tri vrste ulica: jedna za pješake, druga za bicikle, romobile i skutere i treća za samovozeća vozila. Za dostavu će biti zaduženi autonomni električni shuttle kombiji.

Grad će u potpunosti biti okrenut smanjenju ugljičnog otiska, pa će tako glavni građevinski materijal za kuće biti drvo.

Inače, ugljikov otisak (eng. “carbon footprint”) jest mjera ukupne emisije stakleničkh plinova koju izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba, proizvod, tvrtka ili događaj. U ugljični otisak uključeno je svih šest stakleničkih plinova iz Protokola iz Kyota: ugljikov dioksid, metan, dušikov oksid, hidrofluorougljici, perfluorougljici i sumporov heksafluorid.

Zdravlje stanovnika u kućama će nadzirati umjetna inteligencija, dok će raznovrsni roboti pomagati ljudima u obavljanju svakodnevnih poslova.
Izgradnja grada budućnosti počela je na lokaciji nekadašnje Toyotine tvornice u blizini Tokija i trajat će pet godina. Potom će se nastaniti prvih 360 stanara: starijih ljudi, obitelji, inovatora i znanstvenika.

Kada bude potpuno završen, eksperimentalni pametni grad budućnosti imat će 2000 stanovnika.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.