fbpx
Foto: Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA / A. Smith

(VIDEO) ‘GIGANTSKI MLAZ’: Munja se protegla na udaljenosti od 80 km, ali otišla je u ‘krivom smjeru’

Autor: Zlatko Govedić

Nova studija detaljno je opisala ono što se smatra jednom od najsnažnijih munja ikada otkrivenih. Udarila je visoko iznad oblaka iznad američke savezne države Oklahome. Riječ je o “gromu iz vedra neba” koji je, umjesto da udari u tlo, odletio uvis na udaljenost od više od 80 km prema svemiru.

Poznati kao gigantski mlazevi, munje poput ove jesu među najsnažnijima na Zemlji, ali se događaju relativno rijetko, svega oko tisuću u godini dana.

Ovaj konkretan primjer, koji je otkriven još 2018., sada je postao predmetom nove studije koja je na spektakularan način istaknula važnost tog fenomena.


Korištenjem satelitskih i radarskih podataka, utvrđeno je da je mlaz iz Oklahome 60 puta jači od tipične munje – dovoljno da premjesti 300 kulona energije iz oblaka u nižu ionosferu.

“Prijenos naboja gotovo je dvostruko veći od prijašnjeg najvećeg golemog mlaza i usporediv je s dosad najvećim zabilježenim udarima oblak – zemlja”, napisali su istraživači.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.