fbpx
Ilustracija/Pexels

(VIDEO) FASCINANTNO OTKRIĆE: Fosil star 410 milijuna godina potpuno mijenja evoluciju morskih pasa!

Autor: Zlatko Govedić

Fosil oklopne ribe star 410 milijuna godina potpuno je promijenio povijest morskih pasa, navodi se u novoobjavljenoj studiji.

Riba, poznata kao Minjinia turgenensis, imala je kostur napravljen od kostiju, za razliku od hrskavice od koje su morski psi danas uglavnom sastavljeni, ako ne računamo zube.

Stručnjaci su otkrili fosiliziranu lubanju u mongolskim planinama.


“Bilo je to vrlo neočekivano otkriće. Današnja znanost kaže da je koštani unutarnji kostur jedinstvena inovacija loze koja se od predaka morskih pasa odvojila prije više od 400 milijuna godina, ali ovdje su jasni dokazi o koštanom unutarnjem skeletu kod rođaka morskih pasa, koji je ujedno i naš rođak”, rekao je voditelj studije Martin D. Brazeau.

(VIDEO) KAKVA MRCINA! Pogledajte ogromnog krokodila uhvaćenog na omiljenoj turističkoj lokaciji

Moguće je da je Minjinia turgenensis mogla biti veća od velike bijele psine (Carcharodon carcharias), s time što su neki pripadnici te vrste mogli biti duži i od 9 metara. Brazeau je također primijetio da je najvjerojatnije riječ o tadašnjem predatoru.

Iako se smatra da je Minjinia turgenensis bila znatno manja od današnjih kitopsina (Rhincodon typus), ona je izvršila ogroman utjecaj, što sugerira da su morski psi nekada imale kosti, a zatim su je izgubile, zaključili su istraživači.
Osim što je imala kostur sastavljen od kostiju, imala je koštane ploče preko glave i ramena koje su djelovale kao štitovi.

“Morski psi nemaju riblje (plivaće) mjehure, koji su poslije evoluirali u koštanih riba, no lakši kostur pomogao bi im da budu pokretnije i da plivaju na različitim dubinama. To je možda ono što je pomoglo morskim psima da budu jedna od prvih globalnih vrsta riba, koje su se proširile oceanima širom svijeta prije 400 milijuna godina”, objasnio je Brazeau.

(VIDEO) NEIDENTIFICIRANI LETEĆI OBJEKT PAO USRED ŠUME: Obavještajne službe odbijale priznati što znaju, ali se ipak otkrilo
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.