Screenshot/Youtube

(VIDEO) FASCINANTNA SNIMKA: Znanstvenici prikazali turbulentne i silovite promjene na Suncu

Autor: Zlatko Govedić

Sunce je prepuno turbulentnih događaja i silovitih promjena, što se najbolje vidi u “time lapse” videu koji su napravili stručnnjaci NASA-ina Opservatorija Sučeve dinamike (Solar Dynamics Observatory).

U videu naslovljenom “A Decade of Sun” nalazi se 425 milijuna fotografija visoke rezolucije. Od 2. lipnja 2010. do 1. lipnja 2020. godine snimana je po jedna fotografija svakih 0,75 sekundi, a svaka sekunda u videu predstavlja jedan dan u životu Sunca. Tako cijelo desetljeće traje samo 60 minuta.

(FOTO) Arheologija potvrdila narodnu legendu: Pronađeno drevno vikinško naselje

U posljednjih deset godina Sunce je trpjelo promjene, a najveća se dogodila 2014., a imala je veze sa Sunčevim pjegama. Naime, polovi na Suncu mijenjaju mjesta svakih 11 godina, pa sjever postaje jug, i obratno, a nakon promjene, površina zvijezde se smiruje pa se pjege više ne vide. Taj period mirovanja zove se “solarni minimum”. Trenutačno smo usred jednog takvog razdoblja.

Sve se te promjene, naravno, ne vide sa Zemlje, bar ne golim okom, ali ponašanje zvijezde prate NASA-ini SDO sateliti, te s pomoću ultraljubičastih zraka snimaju sve promjene na Suncu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.