fbpx
Screenshot/Youtube

(VIDEO) ERUMPIRAO NAJVEĆI VULKAN NA SVIJETU: ‘Probudila se Mauna Loa’, lokalne službe izdale upozorenja

Autor: Zlatko Govedić

Vulkan Mauna Loa na Havajima erumpirao je u nedjelju kasno uvečer po lokalnom vremenu. Po obujmu, Mauna Loa je najveći je vulkan na svijetu. Jedan je od pet vulkana koji sačinjavaju otok Hawaiʻi, najveći otok američke savezne države Havaji.

Za otok je izdano upozorenje o nanosima pepela.

“Osobe s respiratornim bolestima treba da ostanu u zatvorenome kako bi izbjegli udisanje čestica pepela, a svatko tko izlazi na otvoreno treba da pokrije usta i nos maskom ili tkaninom”, upozorila je Nacionalna meteorološka služba u Honoluluu.


“Istjecanje lave trenutno je ograničeno na područja vrha i ne prijeti zajednicama nizbrdo”, priopćio je Havajski vulkanski opservatorij. Dodaje da vjetar može nositi vulkanski plin i pepeo.

Zbog nedavnih potresa na samom vrhu vulkana, znanstvenici su očekivali erupciju. Mauna Loa posljednji je put erumpirao 1984. godine.

Tipično za područje sjevernog Pacifika, Mauna Loa je aktivni vulkan u obliku štita, čiji se obujam procjenjuje na 75.000 km³. Visina iznosi 4169,4 m, a od podmorskog podnožja 10.099 m.

Havajsko ime “Mauna Loa” znači “duga planina”. Mnoge pripovijesti iz lokalne mitologije za temu imaju božanstva koja su nastanjivala otok Hawaiʻi i Mauna Lou.

Premda u zadnjih dvjestotinjak godina nisu zabilježene ljudske žrtve, erupcije iz 1926. i 1950. godine uništile su neka sela na obroncima, a grad Hilo je dijelom izgrađen na okamenjenoj lavi nastaloj nakon erupcije s kraja 19. stoljeća. S obzirom na potencijalnu opasnost koju predstavlja za okolna urbana područja, Mauna Loa je dijelom programa Decade Volcanoes, koji proučava najopasnije svjetske vulkane, a prati se od 1912. iz Havajskog vulkanskog opservatorija.
Blizu vrha vulkana su još dva opservatorija, od kojih jedan proučava atmosferu, a drugi Sunce. Područje nacionalnog parka Havajski vulkani obuhvaća vrh te jugoistočni obronak Mauna Loe, kao i susjedni vulkan Kīlaueu.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.