fbpx
Screenshot/Youtube

(VIDEO) ‘DUH IZ PROŠLOSTI’: Zahvaljujući modernoj tehnologiji možemo vidjeti lice žene koja je umrla prije 2600 godina

Autor: Zlatko Govedić

Zahvaljujući modernim tehnikama rekonstrukcije lica, sada možemo vidjeti lice žene koja je umrla prije 2600 godina. Mumija žene po imenu Šepenizida (eng. Shep-en-Isis) koja je umrla u Egiptu tijekom 7. st. pr. Kr. otkrivena je u kompleksu mrtvačnice Deir el-Bahari još 1819. godine.

Dokazi sugeriraju da je pripadala bogatoj obitelji (u čijoj je grobnici pronađena) te da je bila kći tebanskoga svećenika.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji CT skeniranja, istraživači iz istraživačkog centra FAPAB na Siciliji i sveučilišta Flinders u Australiji izradili su vrlo detaljnu rekonstrukciju njezina lica na temelju detaljne analize njezine skeletne strukture.


Sloj po sloj, tim je gradio njezin izgled od mišića do kože, čak je otišao toliko daleko da je dodao manje kozmetičke detalje poput pjegica i pojedinačnih dlačica.

Dobivena slika je poput duha iz prošlosti – lice žene iz davne povijesti.

“Skladna i dobro proporcionalna lubanja sugerira da je Šepenizida bila lijepa dama”, zaključuju istraživači.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.