Screenshot/Youtube

(VIDEO) ČUDESAN FENOMEN: Rijeka svjetlosti javlja se na nebu, a nitko još ne zna kako ona nastaje

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi amateri 2016. godine otkrili su novu nebesku pojavu i nazvali je STEVE, od engleskog “Strong Thermal Emission Velocity Enhancement”, tj. “snažno povećanje brzine toplinskoga zračenja”.

Znanstvenici ga nazivaju misterioznom rijekom svjetlosti i još pokušavaju razumjeti prirodu tog fenomena.

Za razliku od polarne svjetlosti, koja prekriva nebo zelenim kovitlacima blizu Zemljinih magnetskih polova, STEVE se pojavljuje kao purpurno-bijela traka svjetlosti koja se dijagonalno proteže stotinama kilometara kroz atmosferu prema horizontu.

Može se činiti da je bliži ekvatoru od tipične polarne svjetlosti, a često ga prati linija zelenih točaka koje “plešu iza”.

Nitko ne zna što je uzrok STEVE-a, ali stručnjaci se slažu da nije obična polarna svjetlost koja se javlja kada naelektrizirane čestice plove svemirom i duž zemaljskih linija magnetskog polja. STEVE je rijeka vrućeg, turbulentnog plina koja se javlja neovisno od tog solarnog vremena.
Dubina neizvjesnosti o tom fenomenu i danas je jednaka onoj kada su o njemu mediji prvi put izvijestili u srpnju 2016. godine. Astronomi se stoga i dalje oslanjaju na zapažanja amatera.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.