zvijezde u galaktičkom središtu / ESO

(VIDEO) Čaroban kozmički ples: Zvijezde u srcu naše galaktike upravo su nas naučile nešto novo!

Autor: Zlatko Govedić

Vezana gravitacijskim poljem supermasivne crne rupe u galaktičkom središtu, Strijelac A*, skupina zvijezda poznatih kao S-zvijezde ima veoma duge orbite koje su znanstvenici nedavno mjerili, što im je naposljetku donijelo i Nobelovu nagradu za fiziku.

No tim znanstvenika na čelu s Reinhardom Genzelom s Instituta Max Planck nastavio je istraživati tu fascinantnu pojavu.

Na novim snimkama tim je identificirao potpuno novu S-zvijezdu, nazvanu S300, i modificirao procjene distribucije mase u galaktičkom središtu.

“Želimo saznati više o crnoj rupi u središtu Mliječne staze, Strijelcu A*. Koliko je točno masivna? Rotira li se? Ponašaju li se zvijezde oko nje točno onako kako očekujemo od Einsteinove opće teorije relativnosti? Najbolji način da se odgovori na ta pitanja je praćenje zvijezda na orbitama blizu supermasivne crne rupe. Sada to možemo učiniti s većom preciznošću nego ikada prije. Praćenje zvijezda na bliskim orbitama oko Strijelca A* omogućuje nam da precizno ispitamo gravitacijsko polje oko najbliže masivne crne rupe Zemlji, da testiramo opću relativnost i odredimo svojstva crne rupe”, objašnjava Genzel.

Takva su promatranja napravljena između ožujka i srpnja ove godine. Znanstvenici su opažali brojne zvijezde dok su stizale do perinigrikona – najbliže točke u njihovim dugim, eliptičnim orbitama oko crne rupe.

To je uključivalo zvijezdu S29, koja se približila na 13 milijardi astronomskih jedinica Sgr *, postižući brzinu od 8740 km/sek, pri čemu ona nije ni najbliža ni najbrža S-zvijezda.

Prema njihovim izračunima, supermasivna crna rupa Mliječne staze ima 4,3 milijuna puta veću masu od Sunca, s nesigurnošću od 0,25 posto. (To je malo više od prethodne procjene od 4,154 milijuna solarnih masa, uz nesigurnost od 0,27 posto.)




Sljedeće godine, 2022., nekoliko S-zvijezda će doseći perinigrikon, što će pružiti daljnju priliku za proučavanje središta naše galaktike.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.