Screenshot/Twitter

(VIDEO) BUDUĆNOST JE STIGLA! Ovaj TV ekran imitira hranu pa ga možete polizati i okusiti!

Autor: Zlatko Govedić

Japanski profesor Homei Miyashita izumio je prototip TV ekrana koji može oponašati okuse hrane i koji se može polizati. Nazvan “Taste-the-TV” (“Okusi televizor”), ekran ima okuse koji se prskaju na higijenski film pa ih gledatelj može polizati i kušati.

Miyashita smatra da televizor može koristiti za obučavanje kuhara na daljinu. Ako bi bio napravljen za široku prodaju, televizor bi, procijenio je, koštao oko 5800 kn.

“Cilj je da omogućimo ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju svijeta, a da pritom sjede kod kuće”, dodaje Miyashita.

Jedna je studentica novinarima demonstrirala kako radi taj uređaj. Rekla je stroju da želi “slatku čokoladu”, a nakon nekoliko pokušaja narudžba je poprskana na plastičnu foliju da bi je zatim kušala. “Ima okus mliječne čokolade”, zaključila je studentica.

Miyashita sada navodno pregovara s proizvođačima i o drugim mogućim primjenama te tehnologije, kao što je npr. dodavanje okusa tostu. Miyashita predviđa svijet cijelog spektra okusa koji se mogu preuzeti (download).

U eri pandemije covida-19, nova bi vrsta tehnologije mogla poboljšati način na koji se ljudi povezuju sa svijetom, smatra japanski izumitelj.

Miyashita i njegovi studenti već su proizveli niz uređaja u vezi s hranom, kao što je “vilica koja obogaćuje okus hrane”.







Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.