Screenshot/Twitter

(VIDEO) Bizaran sisavac iz daleke pretpovijesti: Evo kako je izgledala ‘luda zvijerka’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Čudesni sisavac koji je živio na Madagaskaru opisan je kao “jedan od napuštenih pokusa evolucije”. Znanstvenici Alistair Evans, David Krause i Simone Hoffmann istražuju priču koja stoji iza ovog neobičnog pretpovijesnog otkrića.

Vrsta sisavca koja je živjela na sadašnjem Madagaskaru kad su dinosauri lutali otokom, danas je konačno opisana u časopisu “Nature”.

Rad se temelji na kompletnom kosturu životinje pronađenom prije više od dva desetljeća.

Životinja veličine mačke, poznata kao Adalatherium hui ili “luda zvijer”, ima obilježja koja nisu pronađena u današnjih sisavaca pa bi to mogao biti jedan od napuštenih pokusa evolucije u razvoju novog života.

Gotovo svi sisavci danas spadaju u dvije skupine: plodvaši (psi, miševi, kitovi, krave i mi) i tobolčari (klokani, koale i tasmanski vragovi). Iako su danas vrlo prepoznatljive, obje su ove skupine u vrijeme dinosaura bile uglavnom malene i slične mišima.

Za to vrijeme, nekoliko drugih vrsta sisavaca lutalo je Zemljom. Neki su bili preci modernih sisavaca, ali mnogi su već izumrli.

Sada možemo vidjeti kako je izgledao jedan od njih. Ime su mu dali “Adalatherium hui”, što je kombinacija malgaške riječi “adala” što znači “lud” i grčke riječi “therium” za “zvijer”, s obzirom na brojne neobične osobine koje se nalaze u tom neobičnom sisavcu.

(VIDEO) Stručnjaci šokirani: Objekt veličine Mjeseca u blizini Sunca? Ondje se nalazio devet mjeseci?

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.