fbpx
planet Jupiter / Ilustracija

(VIDEO) ASTEROID UDARIO U JUPITER! Zahvaljujući ovom Brazilcu imamo i snimku

Autor: Zlatko Govedić

Brazilski astronom amater José Luis Pereira u ponedjeljak, 13. rujna, u večernjim satima zabilježio je snažan bljesak na Jupiteru, najvećem planetu Sunčeva sustava.

“Ja sam marljiv planetarni promatrač. Kad su Jupiter, Saturn i Mars u opoziciji, pokušavam ih snimiti svake vedre noći, napose Jupiter, moj omiljeni planet”, rekao je Pereira.

U nedjelju, 12. rujna, i ponedjeljak, 13. rujna, Pereira je postavio svoju opremu u mjestu São Caetano do Sul, u jugoistočnoj brazilskoj državi São Paulo. Kao i mnogih drugih noći, kanio je fotografirati Jupiter i snimiti videozapis za program DeTeCt, koji nastoji uočiti i okarakterizirati utjecaje na divovski planet.

U ponedjeljak navečer vrijeme nije bilo obećavajuće, ali Pereira je ustrajao prikupivši niz od 25 videozapisa Jupitera, bez vremenskog razmaka.

“Na svoje iznenađenje, u prvom videu primijetio sam bljesak na planetu, ali nisam obraćao pozornost na to te sam nastavio opažati. Kako ne bih zaustavio snimanje u tijeku iz straha da će se vremenski uvjeti pogoršati, nisam provjerio prvi video. Potom sam videozapise ubacio u program DeTeCt i otišao spavati. Provjerio sam rezultat tek ujutro. Program me upozorio na veliku vjerojatnost udara pa sam provjerio je li doista postojao zapis u prvom videu te večeri”, opisuje Pereira.

Zatim je informacije poslao Marcu Delcroixu iz Francuskog astronomskog društva, koji je potvrdio da je Pereira doista snimio snimku udara asteroida u Jupiter koji se dogodio u ponedjeljak u 18.39 po našem vremenu.

“Za mene je to bio trenutak velikih emocija jer godinama želim snimiti nešto takvo”, zaključuje Pereira.

Njegovi su instrumenti za opažanje: Newtonov teleskop 275 mm f/5,3 s kamerom QHY5III462C, s okularom Televue Powermate 5x (f/26,5) i filterom IRUV.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.