Screenshot/Youbute

(VIDEO) AMERIKA U PANICI: Ruska podmornica Borej može pretvoriti kontinent u pustinju

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Rakete s ruskih atomskih podmornica projekta Borej mogu Ameriku pretvoriti u “pustinju”, čak i kad bi druge ruske nuklearne snage bile uništene u prvom naletu, piše američki magazin National Interest.

“Svaka od 16 raketa R-30 Bulava na podmornici obično nosi šest bojevih glava od 150 kilotona koje se dijele i uništavaju posebne mete. To znači da jedan Borej na gradove i vojne baze koji se nalaze na udaljenosti većoj od 10.000 km, može izbaciti 72 nuklearne bojeve glave s razornom snagom 10 puta jačom od bombe koja je bačena na Hiroshimu”, piše autor članka.

Prema njegovim riječima, tijekom Hladnoga rata, sovjetske podmornice bile su “glasnije” od zapadnih, pa samim time i “ranjivije”. Ti su problemi, kako se navodi u članku, otkriveni osamdesetih godina, kada je SSSR iz Japana i Norveške uvezao tehnologiju za izradu podmornice projekta “Ščuka B” koja se po akustici mogla mjeriti s američkom podmornicom “Los Angeles”.

Modernizacija je omogućila podmornicama projekta “Borej” da budu tiše i manje primjetne pri većim brzinama, od podmornica klase “Ohio”, navodi autor članka.

U ovom trenutku, prema državnom programu naoružanja, ruska ratna mornarica planira izgraditi osam podmornica klase “Borej”. Od tog broja, tri su već primljene u flotu: “Jurij Dolgoruki”, “Aleksandar Nevski” i “Vladimir Monomah”. Četvrta podmornica “Knez Vladimir” trenutačno se testira.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.