fbpx
CERN

VELIKO ZNANSTVENO OTKRIĆE U CERN-u: ‘Uočili smo tri posve nove subatomske čestice!’

Autor: Zlatko Govedić

Međunarodni tim znanstvenika koji rade na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u švicarskom CERN-u pronašli su tri dosad nepoznate subatomske čestice, objavila je Europska organizacija za nuklearna istraživanja.

Uočili su novu vrstu “pentakvarka” i prvi dosad pronađen par “tetrakvarkova”, dodajući ih na listu novih hadrona pronađenih u LHC-u.

Oni će fizičarima pomoći u shvaćanju kako se kvarkovi zajedno slažu u složene čestice.


Kvarkovi su elementarne čestice koje se kombiniraju u skupine od dva ili tri kvarka da bi tvorili subatomske čestice poput protona i neutrona.

Rjeđe se oni formiraju i u veće skupine, s četiri ili pet kvarkova – takozvane tetrakvarkove i pentakvarkove.

“Što više analiziramo to pronalazimo više vrsta egzotičnih hadrona. Svjedočimo periodu otkrića sličnom pedesetim godinama”, kaže znanstvenik Niels Tuning.

LHC je 27 km dugačak kružni podzemni tunel u kojemu se ubrzavaju i sudaraju subatomske čestice kako bi se ispitala njihova svojstva i otkrile nove. U LHC-u je pronađen Higgsov bozon koji se smatra važnim dijelom formiranja svemira nakon Velikog praska prije 13,7 milijardi godina.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.