Ilustracija/Screenshot

VELIKO OTKRIĆE: Pronađeno mjesto pogubljenja sveca koji je krstio Isusa Krista?

Autor: Zlatko Govedić

Arheolozi tvrde da su otkrili mjesto gdje je sv. Ivan Krstitelj osuđen na smrt. Riječ je o lokalitetu Maherontu u današnjem Jordanu, gdje se, prema tvrdnji arheologa, nalazio podij na kojem je Saloma zatražila Ivanovu glavu.

Sveti Ivan Krstitelj kršćanski je svetac. Bio je židovski vjerski reformator te sin svećenika Zaharije i Elizabete, rođakinje Isusove majke Marije. Kršćanska ga tradicija naziva Isusovim pretečom (i nadimak mu je Preteča).

Njegovo naučavanje pokazuje vjerojatne utjecaje esenskoga nauka. Oko 27. držao u pustinji propovijedi eshatološko-pokorničkoga značaja, propovijedao unutarnje obraćenje (metanoia) i skori dolazak Mesijin i posvećivao svoje učenike simboličkim pranjem (tj. uranjenjem, krštenjem) u Jordanu, o kojem govore onodobni židovski pisci, evanđelje i esenski rukopisi iz Kumrana.

Evanđelja pripovijedaju i da je Isus došao k Ivanu, te od njega zatražio krštenje. Ivan je na njegovo inzistiranje to i učinio, a za krštenja, kako propovijeda biblijski tekst, spustio se nad Isusa Duh Sveti u obliku goluba i Božji glas je progovorio: “Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina.”

Ivanove propovijedi i sve veći broj pristaša izazvali su strah tetrarha Heroda Antipe i mržnju njegove žene Herodijade. Ivan je bio zatvoren u tvrđavi Maheront i pogubljen, na Salomin zahtjev po Herodijadinu nagovoru. Ivanov asketski lik u evanđeljima poslužio je kao motiv čestog ikonografskoga prikazivanja

Naime, na Herodovu rođendanskom slavlju 28. godine prvog stoljeća, Herodijadina kći Saloma plesom je oduševila očuha Heroda, pa joj je on za nagradu obećao što god poželi, a ona je zatražila glavu Ivana Krstitelja.

Voditelj istraživanja lokaliteta Maheronta arheolog Győző Vörös sada tvrdi da su pronašli plesni podij na kojemu je donesena ta smrtna presuda.
​Tim arheologa objavio je u svojoj knjizi i rekonstrukciju izgleda zamka iz vremena kada je pogubljen Ivan Krstitelj.

Međutim, mišljenja stručnjaka o tom otkriću još su podijeljena.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.