Raketa V2 / Bundesarchiv

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Iskopani ostaci prve nacističke nadzvučne rakete V2

Autor: Zlatko Govedić

Ostaci rakete V2 koju je nacistička Njemačka ispalila na London tijekom Drugog svjetskog rata otkriveni su u polju u jugoistočnoj Engleskoj, gdje se srušila i eksplodirala prije no što je dosegla cilj.

To je šesto veliko iskopavanje V2 koje su proveli arheolozi braća Colin i Sean Welch. Oni već više od deset godina istražuju mjesta nacističkog “osvetničkog oružja” lansirana na britansku prijestolnicu. Iskopali su i mjesta udara desetaka letećih bombi V1, preteča modernih krstarećih projektila koji su uglavnom lansirani iz katapulta u nacistički okupiranoj Francuskoj 1944. i 1945. godine.

U najnovijem iskapanju rakete V2 u blizini sela Platta kraj grada Maidstonea (Kent, Engleska, UK), istraživači “Crater Locators” pronašli su više od 800 kg metalnih ostataka, uključujući velike ulomke komore sagorijevanja. Raketa je bila eksplodirala oko ponoći 14. veljače 1945. godine.

To je mjesto danas otvorena poljoprivredna površina, no tada je bilo voćnjak. Mjesto udara bilo je dovoljno udaljeno od kuća pa nitko nije bio ozlijeđen, no jedna je starija žena poslije rekla da joj je buka eksplozije oštetila sluh.

Krajem rujna tim je četiri dana iskopavao krater bagerom i lopatama. Sada će potrošiti do 18 mjeseci na očuvanje lokaliteta prije no što napišu arheološko izvješće za službene povijesne arhive.

“Tim je s pomoću detektora metala locirao najdublje ostatke eksplozije, koji su bili više od 4 m pod zemljom. Iako raketa putuje do tri i pol puta većom brzinom od zvuka, detonacija nije nadzvučna. Raketa ulazi najmanje 1,5 m u zemlju prije no što eksplodira”, tumači Colin Welch.




Leteće bombe V1 i rakete V2 bile su među posljednjim “Wunderwaffen” ili “čudesnim oružjem” za koje se nacističko vodstvo nadalo da će preokrenuti tijek rata, koji je Njemačka tada gubila. No bilo je prekasno.

Prema tumačenju Instituta Smithsonian, Adolf Hitler naredio je da se V1 i V2 rasporede protiv Londona nakon razornih savezničkih bombardiranja njemačkih gradova 1943. i 1944., a njegov ministar propagande Joseph Goebbels prozvao ih je “Vergeltungswaffe” ili “oružje za osvetu”.

Prvi V1 pogodio je London 13. lipnja 1944., a prvi V2 ispaljen je 7. rujna 1944. godine.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.