Screenshot/Youtube

VELIKI MISTERIJ: Ogroman krater na tamnoj strani Mjeseca zbunio i stručnjake

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Prije nekoliko milijardi godina, nešto je udarilo u tamnu stranu Meseca i napravilo veoma, veoma veliku rupu. Prostirući se na 2.500 km širine i 13 km dubine, na Južnom polu Mjeseca, bazenu Aitken, predstavlja najstariji i najdublji krater na Mjesecu i jedan od najvećih kratera u cijelom Sunčevu sustavu.

Desetljećima su istraživači sumnjali da je gigantski bazen stvoren čeonim sudarom s veoma velikim i veoma brzim meteorom. Takav udar rastrgao bi Mjesečevu koru i razbacao komade Mjesečeva omotača po površini kratera, pružajući rijetki pogled na ono od čega je Mjesec zapravo stvoren.

Ta teorija stekla je izvjesno povjerenje početkom ove godine, kada je kineski rover Yutu-2, koji se u siječnju nastanio na dnu kratera, na kopnu Chang’e 4, otkrio tragove minerala za koje se činilo da potječu s Mjesečeva omotača.

Međutim, studija objavljena 19. kolovoza u časopisu Geophisical Research Letters dovodi u pitanje te rezultate i priču o podrijetlu kratera. Nakon analize minerala u šest parcela tla na dnu bazena Aitken, tim istraživača tvrdi da u krateru nema ostatka omotača, sugerirajući da kakav god bio udar koji je stvorio krater prije milijardu godina, on nije bio dovoljno snažan da bi raspršio Mjesečevu unutrašnjost na površinu.

“Na mjestu slijetanja ne vidimo čestice omotača kako smo očekivali”, kaže u izjavi suautor studije Hao Zeng, astronom s Kineskoga sveučilišta za geoznanost. Ovi nalazi apsolutno isključuju direktan sudar meteora velike brzine i postavljaju pitanje: Što je, ako ne sudar meteora, stvorilo najveći krater na Mesecu?

U svojoj novoj studiji, istraživači su se koristili tehnikom zvanom refleksna spektroskopija za identifikaciju specifičnih minerala u Mjesečevu tlu na osnovu toga kako pojedinačne čestice odbijaju vidljivu i blizu infracrvenu svjetlost.

Koristeći se opremom na roveru Yutu 2, tim je u prva dva dana nakon slijetanja na Chang’e 4 izveo test refleksije na šest dijelova tla. S pomoću baze podataka koja identificira lunarne minerale na osnovi različitih faktora – uključujući veličinu, odbojnost i degradaciju zbog solarnog vjetra – tim je procijenio koncentraciju minerala u svakoj od parcela.

Yutu 2 je pronašao neobično obojenu supstancu u krateru s druge strane Mjeseca.

Kristalna stijena zvana plagioklas bila je daleko najzastupljeniji mineral u svakom uzorku, a činila je 56 do 72 posto sastava kratera, napisali su istraživači. Iako je tim otkrio druge minerale u kori koji su češći u Mjesečevu omotaču, poput olivina, ove stijene su činile premali dio uzoraka tla da bi sugerirale da se dio omotača probio kroz koru.

Ovaj mineralni sastav usložnjava teoriju da je divovski meteor velike brzine stvorio krater na Mjesečevu Južnom polu prije više milijardi godina, jer bi takav utjecaj gotovo sigurno razbacao komade omotača po površini Meseca.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.