Foto: Pexels

Veliki broj ogromnih gradova polako tone: ‘Ovaj problem postaje sve rašireniji u svijetu’

Autor: F.F

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da gotovo polovica velikih kineskih gradova tone, stavljajući milijune stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada s populacijom većom od 2 milijuna koristeći satelitske podatke kako bi pratili promjene u nadmorskoj visini tla između 2015. i 2022. godine.

Otkrili su da 45 posto urbanog zemljišta tone brže od 3 mm godišnje, dok 16 posto tone brže od 10 mm godišnje. Najveći kineski grad, Šangaj, nastavlja tonuti unatoč tome što se već spustio oko 3 m u posljednjih 100 godina. Gradovi poput Pekinga i Tianjina također su pogođeni ovim problemom.

Razlozi za slijeganje i propadanje gradova su mnogobrojni, ali istraživači sugeriraju da vađenje podzemne vode može biti ključni faktor, prenosi Science Alert.

Foto: Unsplash

Kina nije jedina

Profesor Robert Nicholls s Sveučilišta East Anglia ističe da je vađenje vode vjerojatno glavni razlog, osobito u područjima koja su nedavno naseljena: “U Kini ima mnogo ljudi koji žive u područjima koja su relativno nedavno sedimentirana, geološki govoreći. Dakle, kada izvadite podzemnu vodu ili isušite tlo, ona imaju tendenciju taloženja”, rekao je.

Rješenje problema možda leži u dugoročnoj i održivoj kontroli ekstrakcije podzemnih voda. Slijeganje već košta Kinu više od 7,5 milijardi juana godišnje.

Stručnjaci objavili zastrašujuće podatke: Vrućine u Europi postaju sve smrtonosnije
Ovaj problem nije ograničen samo na Kinu. Studija iz veljače ukazuje da je oko 6,3 milijuna četvornih kilometara zemlje diljem svijeta u opasnosti od slijeganja, pri čemu je Indonezija jedna od najteže pogođenih zemalja. Čak i dijelovi SAD-a suočavaju se s ovim problemom, s više od 17.000 četvornih milja zemlje u 45 država koje su izravno pogođene. Više od 80 posto slučajeva slijeganja u SAD-u povezano je s vađenjem podzemnih voda.

“Sve veći razvoj zemljišnih i vodnih resursa prijeti pogoršanjem postojećih problema slijeganja tla i iniciranjem novih”, dodaju.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.