Pixabay

VELIKA ZABLUDA! Život na Zemlji postojao prije nas

Autor: Dnevno.hr

Istraživanja geokemičara na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu otkrila su da je život na Zemlji oko 300 milijuna godina stariji nego što se mislilo.

“Moramo drugačije razmišljati o ranoj Zemlji.” “Prije dvadeset godina, ovo bi bilo heretičko; pronalaženje dokaza o životu prije 3,8 milijardi godina”, rekao je Mark Harrison, koautor istraživanja i profesor geokemije u UCLA.

Nalaz implicira da je život nastao vrlo brzo nakon što je naš svet formiran. Rad je nedavno objavljen u Nacionalnoj akademiji nauka (PNAS).

Prije 3,9 milijardi godina nebeski su se predmeti srušili na Mjesec i Zemlju, a život na Zemlji postojao je i prije tog.

“Ako je cijeli život na Zemlji umro za vrijeme ovog bombardiranja, što su tvrdili neki znanstvenici, onda se život morao brzo ponovno pokrenuti”, rekao je Patrick Boehnke, koautor istraživanja i diplomirani student Harrisonove medicine.

Do sada se vjerovalo da je u davnoj prošlosti Zemlja bila pust i napušten planet, ali nova otkrića na Marsu pokazuju da to nije točno.

“Rana Zemlja svakako nije bila užarena, suha, za to ne vidimo apsolutno nikakve dokaze “, rekao je Harison. “Planet je vjerovatno bio mnogo više poput današnjeg nego što se ranije mislilo.”
Stručnjaci iz UCLA su proučavali preko 10.000 cirkona formiranih iz rastopljenih stijena iz zapadne Australije.

Cirkoni zauzimaju i čuvaju njihovo neposredno okruženje, što je navelo istraživače da ih nazovu “vremenske kapsule”.

Identificirano je 656 cirkona koji sadrže tamne mrlje od kojih se njih 79 može lako analazirati s Raman spektroskopijom, tehnikom koja analizira raspršeno zračenje i prikazuje molekularnu i kemijsku strukturu drevnih mikroorganizama u tri dimenzije.

Zanimljivo je da je jedan od 79 cirkona sadržao grafit na dvije lokacije. Vrlo su sigurni da ovi cirkoni stvarno predstavljaju grafit star 4,1 milijardu godina.

“Ne postoji bolji slučaj primarne inkluzije u mineralnom materijalu koji je ikada dokumentiran i niko nije ponudio alternativno objašnjenje za grafit nebiološkog porijekla u cirkonu.”
Harrison je dodao da istraživanje ukazuje na to da život kakav znamo u svemiru može biti bogat, jer se na našoj planeti jednostavan život formirao vrlo brzo.

 

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.