Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Velika opasnost prijeti Hrvatima: Astronom upozorio na golem problem

Autor: Z.S.

Iako mnogi nisu svjesni, svjetlosno onečišćenje golem je problem. Nije samo opasno za životinjske vrste nego i za ljude te negativno utječe na okoliš

“Izmjena svjetla i mraka utječe na sva živa bića na zemlji i mi smo dio toga. Mi imamo isto unutar našeg organizma u mozgu jedan dio koji se bavi unutarnjim satom i organizira cirkadijalni ciklus. Mi imamo sad uličnu rasvjetu koja u tri u noći kuri na mnogim mjestima Hrvatske kao da je 21 sat, potpuno nepotrebno”, rekao je za HRT poznati hrvatski astronom Korado Korlević.

Glavni dio ovog problema je javna rasvjeta pa je tako nebo iznad Zagreba noću svjetlije od neba iznad bojnih svjetskih metropola poput  Beča, Budimpeštu i Hong Konga.

Foto: Dejan Karin(Cropix

Osvjetljeniji od Las Vegasa

“I od Las Vegasa i od drugih mjesta. Mjerili su ljudi okolo po svijetu i uvijek smo se čudili. U prosjeku, naši gradovi su pet puta jače osvjetljeni od Augsburga”, kazao je Korlević, svjestan koliko je svjetlosno onečišćenje opasno jer je i rad zvjezdarnice u Višnjanu bio ugrožen zbog javne rasvjete.

Kako ističe HRT, negativno utječe i na čovjekovu tjelesnu temperaturu, krvni tlak, srčani ritam te hormonalni balans, dok posljedice mogu dovesti do nestanka pojedinih životinjskih i biljnih vrsta.

“Šišmiši se dolaze hraniti na ta svjetla jer ima jako puno kukaca oko tih rasvjetnih svjetala, međutim, šišmiš tada postaje plijen jer sova će ga puno lakše uhvatiti uz lampu nego da ga mora uhvatit u potpunom mraku”, pojasnila je biologinja Mirna Mazija.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Donesen zakon

Iako je prije četiri godine donesen Zakon o svjetlosnom onečišćenju, on je u primjeni od veljače ove godine.

“Mi smo upravo u postupku izrade plana rasvjete. Plan rasvjete kao takav definira područja i rasvjetljenost određenih područja prema namjeni i sukladan treba biti prostornom planu. On ima nekakve obavezne sadržaje koji se trebaju donijeti, ima tekstualni dio, grafički dio itd.”, rekla je Ana Pavičić Kaselj, pročelnica Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba.

Zastrašujuće upozorenje: ChatGPT sada može otkriti vaše osobne podatke čak i ako ih nigdje niste naveli
Rok za donošenje Plana istječe za četiri mjeseca, a poslije toga, napominju s HRT-a, gradovi i općine imaju nevjrojatno dugih 11 godina da vanjsku rasvjetu usklade sa zakonom iako je stanje već alarmantno.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.