pixabay

VAMPIR IZ LUGNANA: Pronađen na Groblju beba

Autor: Dnevno.hr

Mjesto zvano Groblje beba u talijanskom naselju Lugnano u provinciji Terni, u regiji Umbria, samo po sebi tužno je i srcedrapajuće, no ponekad je i sablasno. U to su se uvjerili arheolozi kada su iskopali ostatke 1500 godina ‘starog’ djeteta vampira kojemu je u ustima bila gurnuta kamena stijena, piše motherboard.vice.

“Nikada nisam vidio ništa tako slično. To otkriće krajnje je jezivo i čudno. Mještani su ga nazvali ‘Vampir iz Lugnana'”, rekao je David Soren, jedan od arheologa koji je radio na iskapanju.

Radi se o desetogodišnjem djetetu nepoznatog spola koje je najvjerojatnije bilo žrtva malarije koja je u 5. stoljeću poharala umbrijsku zajednicu, rekao je voditelj iskopavanja David Pickel.

Analiza kostiju i DNK iz uzoraka dojenčadi pokopanih u ruševinama groblja podupire hipotezu epidemije malarije, dok bi djetetova vampirska lubanja s istaknutim očnjacima mogla biti posljedica neke bolesti.

“Imamo izreku u bioarheologiji: ‘Mrtvi se sami ne pokapaju.’ Što znači da možemo puno toga reći o ljudima i njihovoj kulturi kad promatramo običaje i način pokapanja mrtvaca”, rekao je Jordan Wilson, bioarheolog na Sveučilišta u Arizoni koji je pregledao kosti ‘Vampira iz Lugnana’.

Odluka o umetanju velikog kamena u usta mrtvog djeteta vjerojatno je bila motivirana panikom i praznovjerjem u zajednici s ciljem da spriječi dijete da izađe iz groba i nekoga ugrize. Ovakva vrsta pokopa povezana je sa strahom od reanimiranih leševa koji bježe iz svojih grobova.

Druga djeca na Groblju beba pokopana su s predmetima poput gavranovih kandža, kostiju žabe krastače i odrezanih glava štenaca, što pokazuje da su tadašnji ljudi provodili ritualna žrtvovanja te da su se bojali mrtvih. Također, pronađeno je tijelo trogodišnje djevojčice s teškim kamenjem postavljenim na njezine na ruke i noge, vjerovano kako bi je spriječilo da pobjegne iz groba, tvrdi Soren.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.