foto: twitter

Utvrda rastanaka: Vojni otok jezivih eksperimenata s kojeg su rijetki uspjeli pobjeći

Autor: Dnevno.hr

U vrijeme sovjetske krize kad su trgovine u velikim gradovima zjapile prazne, police u Kronštadtu nudile su sve što je stanovnicima bilo potrebno. No s njega je teško bilo otići, baš kao i doći….

Krunski grad ili Kronštadt je grad i ratna luka na otoku Kotlin u istočnom dijelu Finskoga zaljeva, pred ulazom u Sankt Peterburg. Temelji umjetnog otoka postavljeni su tijekom zime; Rusi su drvene kućice postavili na ledu koji je prekrivao zaljev, a zatim su ih napunili teškim kamenjem kako bi potonule na dno. Temelji umjetnog otoka poslužili su za izgradnju prve građevine.

Tvrđava Car Aleksandar I, kao i sam otok koji je nastao „usred ničega“ bili su pravo iznenađenje švedskim moreplovcima. Iz luke u Kronštatu isplovio je prvi ruski parobrod, prvi ledolomac na svijetu i prvi ruski moreplovac koji je oplovio svijet Ivan Kruzenštern, zbog čega se i naziva kolijevkom Ruske ratne mornarice.

foto: twitter

Većinu stanovništva činili su mornari i vojnici koji su se često opraštali od svojeg doma kako bi zaplovili u još neotkrivene vode na uzbudljivim ekspedicijama.

U vrijeme sovjetske krize kad su trgovine u velikim gradovima zjapile prazne, police u Kronštadtu nudile su sve što je stanovnicima bilo potrebno. No s njega je bilo teško otići, baš kao i doći. Ondje su se razvijala i testirala nova oružja te obavljali vojni i medicinski eksperimenti. Brojni stručnjaci su dovedeni protiv vlastite volje, a neki od njih su pokušali i pobjeći.

To im nije polazilo za rukom, kako zbog čuvara koji su ih držali na oku ili nišanu te vodene, odnosno ledene izolacije. Danas je Kotlin povezan s kopnom prometnicom, kao i tunelom pod Finskim zaljevom, ali prije se otoku moglo pristupiti isključivo morskim putem.

Znanstvenici u Kronštadtu uspjeli su napraviti cjepivo protiv kuge i spasiti tisuće života. Eksperimente su radili na životinjama, koje su ondje i spaljivali. Brojna istraživanja radila su se u potpunoj tajnosti, poput primjerice radijacije kojoj su bile podvrgnute životinje, o kojima su svjedočili tadašnji stanovnici Kotlina.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.