Izvor: Twiter

Uočen rijedak fenomen, Sunce se doslovno slomilo: ‘Ponaša se kao polarni vrtlog’

Autor: Z.S.

Ne želimo nikoga uznemiriti, ali čini se da je Sunce slomljeno. Tako počinje tekst portala indy100.com. Navode kako je dio Sunca napustio površinu i počeo kružiti oko vrha zvijezde kao da je riječ o ogromnom polarnom vrtlogu, ali i da nije baš jasno zašto se to dogodilo.

Ovaj je fenomen uočen zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb te je privukao interes znanstvenika diljem svijeta.


Tamitha Skov, svemirska meteorologinja, nedavno je na Twitteru pojasnila o čemu je riječ.

Kruži oko Sunca

“Kakav polarni vrtlog! Materijal s sjeverne prominencije upravo se odvojio od glavne niti i sada kruži u ogromnom polarnom vrtlogu oko sjevernog pola naše zvijezde”, napisala je.

“Implikacije za razumijevanje atmosferske dinamike Sunca iznad 55° ovdje se ne mogu precijeniti”

Stiže pomrčina Sunca: Eksperti izdali upozorenje, evo zašto ovaj fenomen može biti opasan
Solarne prominencije sastoje se od vodika i helija, i izbijaju s površine Sunca oslobađajući plazmu.
Iako je dosta nejasnoća oko uzroka ovog fenomena, mogao bi biti povezan s preokretom sunčevog magnetskog polja, kao i činjenicom da se nešto očekuje kad Sunce dosegne 55 stupnjeva geografske širine u svakom 11-godišnjem solarnom ciklusa.

Solarni fizičar Scott McIntosh, inače zamjenik direktora Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Boulderu, Colorado, rekao je za Space.com:

“Jednom u svakom solaronm ciklusu, ovo se formira na 55 stupnjeva geografske širine i kreće prema sunčevim polovima. ovo je vrlo neobično. u vezi ovog, veliko je pitanje ‘zašto’. Zašto se kreće prema polu samo jednom i zatim nestane pa se pojavi, čarobno, tri ili četiri godine kasnije na istom području?”

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.