Foto: Pixabay

Unutar Zemlje je pronađen skriveni planet: ‘Fascinantno, dva diva su se sudarila’

Autor: F.F

Nedavna istraživanja donose fascinantne spoznaje o dubinama Zemljine unutrašnjosti, gdje se kriju tragovi drevnog planeta nazvanog Theia. Prije milijarde godina, taj planet mogao se sudariti s našom Zemljom, a ostaci tog sudara navodno su pronađeni unutar dvije velike mrlje duboko ispod površine.

Ove mrlje, nazvane “velike provincije niske brzine” (LLVP), otkrivene su još 1980-ih i nalaze se ispod Afrike i Tihog oceana. Zbog visokog udjela željeza, seizmički valovi kroz njih prolaze sporije, što ih čini izuzetno intrigantnima, prenosi Indy100.

Nova studija objavljena u časopisu Nature sugerira da su ove strukture zapravo ostaci planeta Theia, koji su se nakon sudara sa Zemljom apsorbirali u njezinu unutrašnjost, formirajući LLVP-ove.

Foto: Unsplash

Nevjerojatno otkriće

Istraživači s Caltecha otkrili su anomalije veličine kontinenata u dubinama Zemljine unutrašnjosti, koje su identificirane kao mogući ostaci materijala Theije nakon sudara koji je stvorio Mjesec.

“Seizmičke slike unutrašnjosti Zemlje otkrile su dvije anomalije veličine kontinenta s niskim seizmičkim brzinama, poznate kao velike provincije niske brzine (LLVP), u najnižem plaštu. LLVP-ovi se često tumače kao intrinzično guste heterogenosti koje se sastavom razlikuju od okolnog plašta”, napisali su istraživači.

‘Vrata u podzemlje’ svake se godine značajno šire: ‘Ogromne količine leda se otapaju’
Dodali su: “Ovdje pokazujemo da LLVP-ovi mogu predstavljati zakopane relikte Theia materijala plašta (TMM) koji je bio sačuvan u proto-Zemljinom plaštu nakon udara diva koji je formirao Mjesec. Naše kanonske simulacije divovskog udara pokazuju da je djelić Theijinog plašta mogao biti isporučen u čvrsti donji plašt proto-Zemlje.”

Ovo novo otkriće pruža dublji uvid u formiranje Mjeseca i evoluciju Zemljine unutrašnjosti, dok potiče daljnje istraživanje i razumijevanje drevnih događaja koji su oblikovali naš planet.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.