Foto: Dragan Matic / CROPIX/Ilustracija

UN-ov šef za klimu rekao koliko vremena imamo za spas planete: ‘Potrebni snažniji planovi, odmah’

Autor: Dnevno.hr

Danas je šef Ujedinjenih naroda za klimu upozorio vladare, poslovni svijet i razvojne banke da imaju samo dvije godine da poduzmu odlučne korake kako bi izbjegli katastrofalne klimatske promjene. Znanstvenici naglašavaju da je nužno prepoloviti emisije štetnih stakleničkih plinova do 2030. kako bi se spriječio rast temperature za više od 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, jer bi inače došlo do ekstremnih vremenskih uvjeta i porasta temperature.

Unatoč tome, emisije ugljičnog dioksida prošle su godine dosegle rekordnu razinu, a trenutna obećanja država o borbi protiv klimatskih promjena ne bi značajno smanjila globalne emisije do 2030. Simon Stiell, izvršni tajnik UN-ove Okvirne konvencije o promjeni klime, naglasio je da su sljedeće dvije godine ključne za spašavanje planeta.

“I dalje imamo šansu smanjiti emisije stakleničkih plinova novom generacijom nacionalnih klimatskih planova. Ali za to su nam potrebni snažniji planovi, odmah”, rekao je.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX/Ilustracija

Ozbiljno upozorenje

Stiell je istaknuo da su države G20 odgovorne za većinu globalnih emisija te da moraju hitno djelovati. Glavni cilj ovogodišnjih pregovora UN-a o borbi protiv klimatskih promjena je postići dogovor o financiranju zemalja u razvoju koje se bore s tranzicijom s fosilnih goriva.

Predložene su različite metode financiranja, uključujući oprost dugova, jeftinije zaduživanje za siromašnije države te nove izvore međunarodnog financiranja poput poreza na emisije transporta i reforme Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Brzinski test za simptome moždanog udara: Ako odgovorite da na bilo koje pitanje, zovite Hitnu
Stiell je pozvao političare i financijske institucije da preusmjere svoje investicije kako bi podržali mjere za borbu protiv klimatskih promjena. Naglasio je važnost ovogodišnjih izbora u kojima se odlučuje o političarima koji će oblikovati budućnost klimatskih politika, upozorivši na opasnost od političkih struja koje odbijaju klimatske politike kako bi dobile naklonost birača.

“Svakog dana ministri financija, direktori, investitori, razvojni bankari usmjeravaju milijarde dolara, vrijeme je da preusmjere te dolare u nešto dobro. U superizbornoj godini glasači Indije, Južne Afrike, Europe i SAD-a biraju nove vlade, a klimatske mjere često izmiču iz programa”, rekao je.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.