Foto: Pixabay

Umjetna inteligencija od ljudi će preuzeti ovih pet zanimanja: ‘Roboti će nas uskoro zamijeniti’

Autor: Zlatko Govedić

Priznati američki stručnjak za umjetnu inteligenciju Mark Minevich predviđa da će roboti uskoro početi raditi “predvidive tjelesne ili znanstvene” poslove koje su dosada radili ljudi.

Ističe da će UI preuzeti radna mjesta kao što su: blagajnici, telemarketing operateri, vozači kamiona, knjigovodstveni i računovodstveni službenici te radiolozi.


Minevich naglašava važnost razvoja ljudskih sposobnosti poput kreativnosti, emocionalne inteligencije, fleksibilnosti i strateškog razmišljanja kako bi se izbjeglo da umjetna inteligencija preuzme radna mjesta.

Screenshot/Youtube

Automatiziranje posla

On smatra da će umjetna inteligencija najteže replicirati poslove koji uključuju ideje, odnose s ljudima i donošenje kompleksnih odluka.

Ističe da su zanimanja kao što su blagajnici, telemarketing operateri, vozači kamiona, knjigovodstveni i računovodstveni službenici te radiolozi najviše izložena riziku od zamjene UI sustavima.

Minevich napominje da su blagajnici ugroženi zbog automatiziranih trgovina i upotrebe računalnog vida, dok telemarketing može biti zamijenjen konverzacijskom umjetnom inteligencijom i chatbotovima.

Stravična nesreća u tvornici: Robot nehotice zgnječio radnika, bolnica objavila mučne detalje

Vozači kamiona pak suočit će se s velikim izazovima zbog autonomnih vozila, a poslove poput knjigovodstva i računovodstva, koji uključuju ponavljajuće zadatke, mogli bi obavljati algoritmi.
Minevich također vjeruje da će “specijalizirana” zanimanja poput radiologa uskoro biti zamijenjena umjetnom inteligencijom jer se algoritmi dubokog učenja već izjednačavaju ili nadmašuju ljudsku izvedbu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.