Foto: Pixabay

Umjetna inteligencija i robotika zamijenile dio ljudskog tijela: Žena s amputiranom rukom ponovno radi

Autor: Zlatko Govedić

Nova medicinska tehnika koja omogućava pacijentici s amputiranom rukom da koristi bioničku protetičku ruku koja može osjetiti određene senzacije i izvoditi oko 80% aktivnosti koje je nekada radila s objema rukama, predstavlja veliki korak naprijed u razvoju protetike.

Žena koja je sudjelovala u eksperimentu, čije puno ime nije otkriveno u studiji, koristila je standardnu protetičku ruku, ali je imala problema s njenim upravljanjem i osjećala je nelagodu i bol prilikom korištenja, kao i izuzetno bolne fantomske boli na mjestu amputacije.

Da bi ublažila bol i povećala funkcionalnost, pristala je sudjelovati u eksperimentu u kojem su joj liječnici presadili bioničku ruku.

Ona se razlikuje od tradicionalnih protetičkih ruku jer je izravno povezana s njezinim neuromuskuloskeletnim sustavom, tj. sa živčanim, mišićnim i koštanim sustavom.

Bionička ruka

Kirurzi su ugradili kontroler, baterijsku jedinicu u obliku zgloba i mehatronički kopler koji prenosi energiju, a koji je povezan s neuromuskuloskeletnim sučeljem. Taj je uređaj potpuno autonoman i ne zahtijeva dodatnu opremu poput velike baterije ili procesorske jedinice. Da bi sve stalo u malen prostor, kirurzi su morali reorganizirati pacijentičine mišiće i živce.

Kako bi signali iz mozga stizali do bioničke ruke i omogućili osjećaj dodira, liječnici su presadili mišić s pacijentičine noge na ruku kako bi živci mogli ponovno uspostaviti prirodne veze. To je također spriječilo stvaranje novih neuroma, neorganiziranih skupina vlakana na kraju živca nakon amputacije.
POČINJE TEHNOLOŠKA NADOGRADNJA LJUDSKOG TIJELA: ‘Možda vam treba dodatna ruka da miješate juhu dok sjeckate povrće’

Nakon toga su ugradili elektrode u taj mišić, što djeluje kao biološki pojačivač za električne signale iz mozga prema ruci.
Umjetna inteligencija u protetičkoj ruci interpretira signale i omogućuje pacijentici upravljanje bioničkom rukom, a kroz taj proces pacijentica također ima ograničen osjećaj dodira kroz bioničku ruku.

Radi već tri godine

Pacijentica sada može držati i otpuštati predmete različitih oblika, okretati kvaku na vratima, uzeti novčiće, pripremati hranu, pakirati kofer i izvoditi mnoge praktične aktivnosti koje prije nije mogla obavljati. Protetička ruka radi već tri godine, što je dobar znak da je dobro integrirana u njezin organizam.

Osim povećane funkcionalnosti, protetička ruka također značajno smanjuje fantomske bolove. Razina njenih fantomskih bolova smanjila se s 5 na 3, a bol u amputiranom dijelu ruke potpuno je nestala. Također je primijetila poboljšanje u kvaliteti sna.

Ova revolucionarna protetička ruka nije samo funkcionalna, već ima i potpuno prilagodljiv izgled koji namjerno podsjeća na ruku robota kako bi se korisnici osjećali ponosno, a ne posramljeno zbog izgubljene ruke.

Unatoč trenutačnim ograničenjima, ova tehnologija otvara vrata za daljnji razvoj bioničkih ekstremiteta. Sljedeći korak je smanjenje troškova, kako bi ta napredna tehnologija bila široko dostupna.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.