Foto: Unsplash

Uhvaćeni dramatični trenuci: Kitovi ubojice potopili jahtu, razlog je iznenađujući

Autor: B. D.

Orke, poznati i kao kitovi ubojice u nedjelju (12. svibnja) potopili su 15 metara dugu jahtu u Gibraltarskom tjesnacu, prenosi Guardian. Španjolska spasilačka služba javila je da je nepoznat broj orka potopio brod u marokanskim vodama.

Radi se o brodu Alboran Cognac, na kojoj je bilo samo dvoje ljudi. Putnici su opisali da su osjetili iznenadne udarce na trupu broda prije nego je u brod počela curiti voda. Obavijestili su spasilače službe te je po njih uskoro došao tanker koji ih je preveo do Gibraltara. Jahta se ostala bez nadzora i ubrzo je potonula.

Problematična skupina orka već je nekoliko puta napala brodove u Gibraltaru, koji dijeli Europu i Afriku te na atlantskoj obali Portugala i sjeverozapadne Španjolske. Znanstvenici su ovu “obitelj” orki nazvali Gladis.

Nemaju loše namjere

Istraživačka skupina GT Atlantic Orca prati populacije ovih životinja. Zabilježili su gotovo 700 interakcija od prvog napada orka u ožujku 2020. godine. Znanstvenici vjeruju da orke ne napadaju brodove namjerno, odnosno da nisu agresivne, već da se radi o društvenom ponašanju, to jest o igri. Orke su, poput dupina kojima su u bliskom srodstvu, veoma društvene i znatiželjne životinje. Znanstvenici vjeruju da je udaranje brodova praktički u ovoj skupini jedinki postalo popularna igra.

Kod Rovinja ulovljena najopasnija riba na svijetu: Miligram njezina otrova može usmrtiti čovjeka
Usprkos tome što orke nemaju loše namjere, dogodilo se već preko sto “napada” na brodove, u kojima je potopljeno pet brodova. Znanstvenici su zabrinuti da bi zbog toga ljudi mogli postati agresivni prema ovoj ugroženoj vrsti.

Orke se hrane primarnom tunom i žive u jatima koje predvodi odrasla ženka. Većinu jata čine potomci te ženke. Budući da su skupine ovih životinja jako društvene, traže zajedničke aktivnosti koje pospješuju njihovu znatiželju i razigranost. Jedna od takvih aktivnosti je i igra s brodovima, koja može biti opasna za ljude. Drugi znanstvenici pak vjeruju da je predvodnica jata možda imala traumatično iskustvo s brodom, pa da zato potiče članove jata da ih napadaju. Potrebno je pronaći ravnotežu između zaštite brodova i zaštite ugroženih životinja.
 

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.