Foto: Pixababy

Ugledni fizičar upozorio: ‘Velike korporacije skrivaju nam pravu prijetnju, to bi se moglo oteti kontroli’

Autor: B. D.

Švedsko-američki fizičar Max Tegmark tvrdi da su velike tehnološke korporacije uspješno sakrile egzistencijalnu prijetnju koju umjetna inteligencija predstavlja čovječanstvu. On smatra da bi vlade trebale uvesti strože regulacije na programe koje plasiraju vodeće tehnološke kompanije.

“Kad je 1942. godine Enrico Fermi izgradio prvi nuklearni reaktor ispod nogometnog terana u Chicagu, vrhunski fizičari su poludjeli jer su shvatili je upravo savladana najveća prepreka za izgradnju nuklearne bombe. Prva je testirana već 1945. godine”, za Guardian je komentirao Tegmark.

“Modeli umjetne inteligencije koji mogu savladati Turingov test (što znači da se mogu u razgovoru ponašati poput čovjeka) razlog su za zabrinutost jer bi se mogli oteti kontroli. Zbog toga mnogi tehnološki direktori već sad strahuju”, navodi Tegmark.

Zabrinuti i pioniri AI-ja

Tegmarkov neprofitni institut Future of Life (Budućnost života) već šest mjeseci se zalaže za obustavu razvijanja umjetne inteligencije. Rekao je da je izlazak nove verzije OpenAI-jevog GPT-4 modela u ožujku pokazao da smo neprihvatljivo blizu velikog rizika.
Usprkos tisućama potpisa od raznih stručnjaka, uključujući i potpise pionira istraživanja strojnog učenja Hintona i Bengioa. Tegmark navodi da su ljudi jednom kad su vidjeli da je netko poput Bengioa zabrinut shvatili da imaju opravdanja za zabrinutost jer bi ih tehnologija doista mogla zamijeniti.

Nije riječ samo o egzistencijalnim rizicima, već i o čitavom spektru rizika, od pitanja privatnosti do poremećaja na tržištu. “Upravo sam tako predvidio i učinke lobiranja u industriji”, rekao je Tegmark.

‘Postoji samo jedan način’

“U 1955. godini objavljeni su prvi članci koji su naveli da pušenje uzrokuje rak pluća. Očekivali biste da će zbog toga uvesti neku regulaciju, no ona je uvedena tek 1980.-e jer je industrija investirala goleme novce da zataška taj problem. Smatram da se nešto vrlo slično događa i sad.”

Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat: Ovo je prava pripadnost genijalca iz Smiljana

Tegmark smatra da je jedini način da se problem spriječi intervencija vlade. “Smatram da se čelnici korporacija nalaze u neizlaznoj situaciji. Čak i ako čelnik kompanije shvati da je to što rade neispravno, što će se dogoditi? Zamijenit će ga. Jedini način da stavimo sigurnost na prvo mjesto je taj da vlade odrede sigurnosne standarde za sve”, zaključuje Tegmark.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.