Wikimedia Commons

UBRZAVAMO EVOLUCIJU? Evo što se događa kada unesemo ljudske gene u majmune!

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su unijeli ljudske gene u mozak majmuna, kako bi ih učinili većima i naboranijima. Pokusi su rađeni u laboratorijskim uslovima i nalazi su prilično iznenadili istraživače.

Stručnjaci su otkrili da je umetanje gena, nazvanog ARHGAP11B, rezultiralo većim neokorteksom u fetusu majmuna marmozeta.

Neokorteks je duboko izbrazdani izvanjski sloj mozga koji je uključen u procese razmišljanja, zadužen je za jezik, svjesnu misao i druge važne funkcije.

Gen ARHGAP11B, koji se nalazi kod ljudi, ali ne i kod primata ili drugih sisavaca, pokrenuo je matične stanice mozga majmuna da formiraju više matičnih stanica, povećavajući tako i sam mozak.

Utvrđeno je da genetski dorađeni mozgovi marmozeta oponašaju prirodne nabore, brazde i udubljenja u ljudskom mozgu, što je evolucijska osobina ljudi koja je dovela do povećanja površine živčanih stanica, tj. neurona.
Istraživači su ovaj postupak izveli kod sedam fetusa marmozeta.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.