Pixabay

UBRZALI POSTUPAK KOJI TRAJE MILIJARDAMA GODINA: Znanstvenici za nekoliko minuta napravili dijamant: Evo kako im je to uspjelo

Autor: Dnevno

Dijamanti traju zauvijek, ali to ne znači da im treba toliko da bi nastali, što potvrđuju znanstvenici iz Australije koji uspijevaju u svojim laboratorijima stvoriti dijamante u roku od nekoliko minuta.

Drago kamenje se obično stvara nakon što se ugljik drobi i zagrijava daleko ispod površine Zemlje milijardama godina, što objašnjava zašto su toliko željeni i skupocjeni.

Znanstvenici iz Australije ubrzali su cijeli postupak nastanka dijamanata, i to na sobnoj temperaturi. Riječ je o međunarodnom timu istraživača koji je predvođen Australijskim nacionalnim sveučilištem  (ANU) i Sveučilištem u Melbourneu (RMIT).

Kako pojašnjavaju, stvorili su dvije vrste dijamanata na sobnoj temperaturi upotrebom visokog pritiska koji je jednak kao da 640 afričkih slonova balansira na vrhu baletne cipele.

Jedna vrsta dijamanta koju su stvorili slična je dragom kamenju koje se obično nosi u nakitu, dok je drugi pod nazivom Lonsdaleite ustvari kamen koji se prirodno nalazi na mjestu udara meteorita i tvrđi je od većine dijamanata. Ova vrsta dijamanta potencijalno može biti od pomoći pri razbijanju izuzetno čvrstih materijala na rudarskim nalazištima.

“Prirodni dijamanti obično se formiraju milijardama godina, oko 150 kilometara duboko u Zemlji, gdje postoje visoki pritisci i temperature iznad 1.000 stupnjeva celzijusa. Zaokret u priči je način na koji mi vršimo pritisak”, rekla je Jodie Bradby, profesorica fizike na ANU.

Sintetički dijamanti nisu ništa novo, ali su veliki izazov za znanstvenike. Prvi put su stvoreni u laboratoriju 1940. godine u pokušaju pronalaska jeftinijeg i ekološki prihvatljivijeg kamena.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.