Jupiter, Screenshot/Youtube

U Zemljinu susjedstvu otkriven element potreban za život: Ovo sve mijenja, šanse su se jako povećale

Autor: Zlatko Govedić

Veliki podzemni ocean Europe, jednog od Jupiterovih prirodnih satelita, sadrži ugljik, ključni sastojak za život, objavili su znanstvenici.

Taj ogromni ocean, smješten ispod debelog sloja leda, duboka 18 km, bio je predmet istraživanja svemirskog teleskopa James Webb.


Promatranja su pokazala da se led od ugljičnog dioksida na površini satelita formirao iz slanog oceana ispod leda.

‘Iznimno važno otkriće’

“Ovo je iznimno važno otkriće i vrlo sam uzbuđen zbog njega. Još ne znamo postoji li život u Europinu oceanu, ali ovo otkriće pruža dodatne indicije da bi to moglo biti moguće. Iz perspektive astrobiologije, to okruženje izgleda privlačno”, kaže geokemičar Christopher Glein s Jugozapadnog istraživačkog instituta u Teksasu (SAD) i jedan od suautora studije.

Europa, koja ima promjer 3122 km, nešto je manja od Zemljina Mjeseca.

Teoretski oblici života na tom satelitu suočavali bi se s izazovima kao što su ekstremno niske površinske temperature koje su rijetko više od –140 °C i jako zračenje koje dolazi od Jupitera.

Međutim, duboki ocean ispod leda, koji se proteže od 70 do 180 km i nalazi se 18 do 25 km ispod površine, čini Europu iznimno privlačnim kandidatom za potragu za životom.

Sposobnost za život u dubokom oceanu ovisi o njegovu kemijskom sastavu, uključujući prisutnost biološki važnih elemenata poput ugljika.
Kolika je vjerojatnost da na obližnjem egzoplanetu postoji život? Stručnjak objašnjava zašto je to itekako moguće

Prethodna istraživanja su uočila prisutnost čvrstog zaleđenog CO₂ na površini Europe, ali nije bilo jasno je li taj led potekao iz podzemnog oceana ili je stigao udarom meteorita. Najnovija promatranja koristila su bliske infracrvene snimke teleskopa James Webb kako bi kartirala raspodjelu ugljičnog dioksida na površini Jupiterova prirodnog satelita.

Uskoro misija ‘Europa Clipper’

Analiza je otkrila područje s visokim udjelom CO₂ u regiji poznatoj kao Tara Regio, koja se prostire na oko 1800 km². Tara Regio obiluje ledenjačkim pukotinama i ledenim grebenima koji su se formirali kroz geološke procese.

“Prisutnost ugljika u Europinu oceanu podržava ideju da bi ondje mogao postojati život. Buduća promatranja svemirskim teleskopom James Webb i budućih misija, poput ‘Europa Clipper’ koja bi trebala biti lansirana iduće godine, trebala bi nam pružiti više informacija o dostupnosti drugih životno važnih sastojaka, kao što je dušik”, zaključuje Glein.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.