Foto: Screenshot/YouTube

U svemiru pronađena čudnovata struktura: ‘Može promijeniti način na koji gledamo svijet’

Autor: F.F

U dalekom svemiru, astronomi su otkrili nevjerojatnu strukturu koja prkosi našem trenutnom razumijevanju evolucije svemira. Radi se o kolosalnom prstenu galaksija, promjera oko 1,3 milijarde svjetlosnih godina, što je gotovo nevjerojatno otkriće. Ovaj golemi prsten, nazvan Veliki prsten, predstavlja izazov za naše dosadašnje modele kozmologije. Otkriće je predstavljeno na 243. sastanku Američkog astronomskog društva i predstavlja drugu veliku strukturu koju su otkrili astronomi.

Prvi, nazvan Giant Arc, također je smješten u istom dijelu neba i na istoj udaljenosti. Ovo otkriće ostavilo je astronome zbunjenima, a Veliki prsten dodatno produbljuje taj misterij. Ove dvije ultra-velike strukture ne podudaraju se s našim trenutnim razumijevanjem svemira. Njihova veličina, neobični oblici i kozmička blizina sugeriraju nešto značajno, ali točno što, još uvijek nije jasno, piše Science Alert.

Iako je najčešća teorija da bi ova struktura mogla biti povezana s nečim poznatim kao Baryon Acoustic Oscillation (BAO), Veliki prsten se razlikuje od BAO-a. Dok su BAO-i fiksne veličine, Veliki prsten ima oblik prstena koji je poravnat na takav način da izgleda poput vadičepa.

Neobično otkriće

“Nijedna od ove dvije ultra-velike strukture nije lako objasniti u našem trenutnom razumijevanju svemira. A njihove ultra-velike veličine, osebujni oblici i kozmološka blizina sigurno nam govore nešto važno – ali što točno?”, rekla je astronomkinja Alexia Lopez sa Sveučilišta Central Lancashire.

Ova otkrića postavljaju brojna pitanja o našem trenutnom razumijevanju kozmologije i evolucije svemira. Neki modeli sugeriraju da bi ove strukture mogle biti posljedica konformne cikličke kozmologije ili kozmičkih struna, no još uvijek nema definitivnih odgovora.

Otkriven ogromni tunel u misterioznoj grobnici: ‘Ovo je pravo inženjersko čudo’
“Očekujemo da će materija biti ravnomjerno raspoređena posvuda u svemiru kada promatramo svemir u velikoj mjeri, tako da ne bi trebalo biti vidljivih nepravilnosti iznad određene veličine. Kozmolozi izračunavaju da je trenutno teoretsko ograničenje veličine struktura 1,2 milijarde svjetlosnih godina, ali su obje ove strukture mnogo veće – Veliki luk je gotovo tri puta veći, a opseg Velikog prstena usporediv je s duljinom Velikog luka”, objašnjava Lopez.

U svakom slučaju, Veliki prsten i Giant Arc predstavljaju izazov našem trenutnom razumijevanju svemira i potiču nas na daljnja istraživanja kako bismo bolje razumjeli ove nevjerojatne kozmičke fenomene.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.