Foto: Screenshot/YT

U potopljenom gradu pronašli neopisiva bogatstva: Misteriozni crni kamen skriva mnoge tajne

Autor: Dnevno.hr

Europski institut za podvodnu arheologiju (IEASM) u utorak je objavio da su arheolozi na području potonulog hrama u blizini egipatske obale Sredozemnog mora otkrili nova blaga i tajne.

Naime, francuski pomorski arheolog Franck Goddio i njegovi kolege došli su do novih otkrića na mjestu gdje se nalazio hram boga Amona u drevnom lučkom gradu Thonis-Heracleion u zaljevu Aboukir, priopćio je institut.


Arheološki je tim istraživao južni dio grada, na kojem su se golemi kameni blokovi iz drevnog hrama urušili tijekom kataklizmičkog događaja koji se dogodio sredinom drugog stoljeća prije Krista.

Bogati nalazi datiraju iz 5. stoljeća prije Krista

Institut navodi da su u hramu boga Amona faraoni “primali svoje titule moći koje stječu kao kraljevi od vrhovnog boga staroegipatskog panteona”.

(VIDEO/FOTO) KAD U EGIPTU PADNE SNIJEG! Ljudi oduševljeni: ‘Ovo je za povijest, Aleksandrija se pretvorila u Moskvu’

“Arheolozi su pronašli dragocjene predmete iz riznice hrama, poput srebrnih ritualnih instrumenata, zlatnog nakita i posuda od alabastera u kojima su se držali parfemi ili ulja. Ovi nalazi svjedoče o bogatstvu ovog svetišta i pobožnosti nekadašnjih stanovnika lučkog grada”, navodi IEASM, a prenosi CNN.

Tijekom istraživanja, koja provode Goddiov tim i Odjel za podvodnu arheologiju ministarstva turizma i starina Egipta, otkrivene su podzemne strukture poduprte vrlo dobro očuvanim drvenim stupovima i gredama koje datiraju iz 5. stoljeća prije Krista.
Grad nestao kad je potopljen dio delte Nila

Nešto dalje, istočno od Amonova hrama, arheolozi su pronašli grčko svetište posvećeno Afroditi s brončanim i keramičkim predmetima.

“To pokazuje da su Grci koji su se za vrijeme faraona iz dinastije Saite (664.-525. pr. Kr.) smjeli naseliti i trgovati u gradu – imali hramove posvećene svojim bogovima”, dodaje institut.

Ostaci drevnog Thonis-Heracleiona sada su potopljeni pod morem, a nalaze se sedam kilometara od sadašnje obale Egipta. Stoljećima je grad bio najveća egipatska luka na Mediteranu prije nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju.

Thonis – Heracleion nosi dva imena budući su ga Grci nazivali Heracleion, dok je za Egipćane bio Thonis.
Grad je nestao zbog podizanja razine mora, ali i potresa praćenih plimnim valovima kada je potopljen dio delte Nila od 110 četvornih kilometara, zajedno s Thonis-Heracleionom. IEASM je ovaj veličanstveni drevni grad pod morem otkrio 2000. godine.

Foto: Unsplash

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.