Foto: Pexels, Mississippi Department of Wildlife, Fisheries and Parks

U popularnom nacionalnom parku pronađen ‘zombi’ jelen: ‘Zaraženi se ne boje ljudi’

Autor: F.F

Prvi slučaj ‘zombi’ bolesti jelena zabilježen je u Nacionalnom parku Yellowstone, gdje je leš jelena testiran pozitivno na bolest kronične iscrpljenosti (CWD). Ovaj smrtonosni moždani virus ostavlja životinje zbunjene, slinave i nekoordinirane, smanjujući njihov strah od ljudi. Američka služba za nacionalne parkove upozorila je posjetitelje da odmah prijave svako viđenje bolesnih ili mrtvih divljih životinja te da ‘izbjegavaju kontakt sa životinjom’ dok se osoblje trudi spriječiti daljnje širenje bolesti mozga.

Posljednjih godina, CWD se proširio na više od 23 američke države, dvije kanadske provincije, pa čak i Južnu Koreju, prema američkom Geološkom institutu. Iako trenutno nema dokaza da CWD može zaraziti ljude ili vrste domaćih životinja, lovci na divljač su upozoreni da ‘tkiva životinja zaraženih CWD-om ne konzumiraju’.


Uzorci iz tijela zaraženog jelena bili su pozitivni na CWD u testiranjima koja je proveo Laboratorij za zdravlje divljih životinja Odjela za lov i ribu (WGFD) Wyominga. Obično testiranje uključuje uzorkovanje tkiva živčanog sustava stvorenja iz središnjeg živčanog sustava, poput leđne moždine, ili perifernih sustava, poput retrofaringealnih limfnih čvorova i krajnika, piše Daily Mail.

Alarmantno upozorenje stručnjaka: ‘Vaša lozinka bit će probijena u sekundi ako ste na ovom popisu’

Zombi bolest

CWD je bolest koja se prenosi prionima, slična ‘kravljem ludilu’, uzrokujući gubitak težine, gubitak koordinacije i druge fatalne neurološke simptome kod jelena i srodnih vrsta. ‘Prionske bolesti’, prema Johns Hopkins Medicineu, nastaju kada normalni prionski protein, koji se nalazi na površini mnogih stanica, postane abnormalan i nakuplja se u mozgu, uzrokujući oštećenje mozga.

Nema trenutnog cjepiva ni lijeka za CWD, a bolest je 100 posto smrtonosna. Službenici Nacionalnog parka Yellowstone surađuju s WGFD-om na praćenju jelena i drugih vrsta papkara u parku, kako mrtvih tako i živih, kako bi procijenili širenje CWD-a. Otkriće je potaknulo Nacionalni park Yellowstone da revidira svoj plan nadzora CWD-a za 2021. godinu, s novom verzijom protokola očekivanom iduće godine.

Glasnogovornik parka Morgan Warthin najavio je planove za jačanje suradnje s WGFD-om kako bi identificirali područja parka pod povećanim rizikom od bolesti. CWD je prvi put otkriven kod jelena u Wyomingu 1985. duž jugoistočne regije države. Sljedeće godine, bolest je otkrivena kod losova u Wyomingu, prema WGFD-u.

Foto: Mississippi Department of Wildlife, Fisheries and Parks

Sve se prati

Dolazak bolesti u Yellowstone označava kraj desetljećima dugog širenja prema zapadu diljem države, dosežući lokaciju nacionalnog parka u sjeverozapadnom kutu Wyominga. Službenici lovišta Wyominga pratili su jelena mazgu od ožujka do listopada 2023., kada je GPS oznaka sugerirala njegov mogući kraj.
Njihova potraga otkrila je tijelo između južnog i jugoistočnog rukavca jezera Yellowstone, poznatog kao Promontory. Sjeverno od parka, regulatori divljih životinja države Montana nadziru divljač koju su uhvatili lokalni lovci njihove države. Glasnogovornik regije 3 Montana Fish, Wildlife & Parks, Morgan Jacobsen, opisao je vijest kao ‘podatkovnu točku interesa’, ali ne i onu koja će radikalno promijeniti Montanine planove nadzora CWD-a.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.