Screenshot/Twitter/Ilustracija

U POLJSKOJ PRONAĐENE NAJSTARIJE LJUDSKE KOSTI: Kriju uistinu jezivu tajnu!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Kada su istraživači prije nekoliko godina pronašli najstarije ljudske ostatke u Poljskoj, nisu ni pomišljali da te kosti kriju jezivu tajnu. Tek se prošle godine doznalo da su kosti ljudske, jer su originalno pronađene pomiješane sa životinjskim kostima. Kako je pokazala laboratorijska analiza, dvije sićušne falange (članci prstiju), duge oko jedan centimetar, pripadale su neandertalskom djetetu starosti između 5 i 7 godina. Ustanovljeno je da su te kosti stare oko 115.000 godina.

Dvoje antropologa, Anita Ščepanek sa Sveučilišta Jagelon u Krakowu i Erik Trinkaus sa Sveučilišta Washington u Saint Louisu, potvrdili su da kosti pripadaju mladom neandertalcu i rekli da su bile prekrivene s desetinama rupica, koje su stvorile veoma poroznu površinu. Ovaj detalj bio je veoma otkrivajući.

“Analize su pokazale da je ovo rezultat prolaska kosti kroz probavni sustav velike ptice. Ovo je prvi takav poznati primjer iz ledenog doba”, izjavio je Pavel Valde Novak, član istraživačkog tima i profesor na Institutu arheologije Sveučilišta Jagelon.

Znanstvenici vjeruju da je ptica ili napala dijete i djelomično ga pojela, ili je jela njegov leš. Nažalost, kosti su u veoma lošem stanju, što eliminira mogućnost DNK analize, navodi CNN. Prethodno su najstariji ljudski ostaci otkriveni u Poljskoj bila tri kutnjaka neandertalaca iz pećine Stajnija, starosti između 52.000 i 42.000 godina.

Sitne kosti ruke djeteta otkrivene su u pećini Čemnja u kojoj se vrše iskopavanja već desetljećima. Nalazile su se na oko tri metra ispod trenutne površine, s kamenim alatkama kojima su se koristili neandertalci. Nije poznato jesu li kosti završile u pećini jer su neandertalci živjeli u njoj ili su se njome koristili povremeno.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.