fbpx
šišmiš veliki potkovnjak (Rhinolophus ferrumequinum) / Shutterstock

U laoskim šišmišima otkriven najbliži rođak virusa SARS-CoV-2: ‘Genetska sličnost je ogromna!’

Autor: Zlatko Govedić

U šišmišima vrste veliki potkovnjak (Rhinolophus ferrumequinum) istraživači su otkrili koronaviruse za koje se čini da su najbliži poznati rođaci virusa SARS-CoV-2 koji je uzrokovao pandemiju Covida-19.

Provodeći novu studiju, istraživači s Instituta Pasteur (Pariz, Francuska) i Nacionalnog laoskog sveučilišta (Vientiane, Laos) uhvatili su 645 šišmiša iz vapnenačkih špilja u sjevernom Laosu i testirali ih na viruse povezane sa SARS-CoV-2. Pronašli su tri virusa koja su nazvali BANAL-52, BANAL-103 i BANAL-236 te otkrili da oni dijele više od 95 posto ukupnog genoma sa SARS-CoV-2.

BANAL-52 čak je 96,8% identičan virusu SARS-CoV-2. To ga čini genetski sličnijim virusu SARS-CoV-2 od bilo kojeg drugog poznatog virusa.

Štoviše, sva tri novootkrivena virusa sličnija su SARS-CoV-2 u ključnom dijelu genoma, zvanom “receptor-vezujuća domena” (RBD), od ostalih poznatih virusa. RBD je dio virusa koji mu omogućuje vezanje na stanice domaćina. U slučaju virusa SARS-CoV-2, u ljudskim se stanicama RBD veže na receptor poznat kao ACE2.

Nova studija otkrila je da se BANAL-52, BANAL-103 i BANAL-236 mogu vezati za ACE2 i ući u ljudske stanice. Drugi dosad predloženi kandidati za pretke SARS-CoV-2 pronađeni u šišmiša, uključujući RaTG13, to nisu mogli učiniti. Tri virusa mogla bi se vezati za ACE2 otprilike kao i rani sojevi SARS-CoV-2 pronađeni u Wuhanu.

Ovi nalazi upućuju na zaključak da SARS-CoV-2 ima prirodno podrijetlo, a ne da je “pobjegao” iz laboratorija.

Ipak, sva tri virusa nemaju slijed za “mjesto cijepanja furina” (FCS) koji se vidi u SARS-CoV-2 i koji mu pomaže pri ulasku u stanicu. To znači da su za bolje razumijevanje podrijetla SARS-CoV-2 potrebna daljnja istraživanja.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.