Screenshot/Youtube

U dubinama Velebita postojao je tajanstveni vojni kompleks: Pogledajte kako danas izgleda

Autor: Zlatko Govedić

Hrvatske snage izvele su vojno-redarstvenu operaciju Oluja od 4. do 7. kolovoza 1995., kojom su oslobođeni Knin i ostali okupirani dijelovi Hrvatske. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana također je dala svoj obol u toj velikoj akciji.

Četiri ključna područja djelovanja bila su: protuzračna obrana, zrakoplovna potpora zemaljskim postrojbama, izviđanje te prevoženje kopnenih snaga i ranjenika. Prvog su dana operacije borbene aktivnosti bile usmjerene na uništenje važnih neprijateljskih ciljeva i utvrda.

Tako je onesposobljeno radiorelejno čvorište Ćelavac, dok je ono na Magarčevcu oštećeno. Specijalne postrojbe su prvog dana operacije probile prve linije neprijateljske obrane te uspostavile nadzor nad svim ključnim točkama Velebita. Njihov je doprinos bio ključan u oslobađanju neprijateljskog komunikacijskog centra Ćelavac te je bio bitan za cjelokupni tijek operacije.

Ostaci prošlih vremena

“U dubinama brda Ćelavac, skrivena ispod impresivnih radarskih antena, leže tajanstveni ostaci nekadašnjeg vojnog kompleksa koji je igrao ključnu ulogu tijekom povijesnih događaja”, kaže hrvatski pustolov i fotograf Alen Banković opisujući svoju novu reportažu o toj značajnoj lokaciji u Domovinskom ratu i nastavlja:

“Ovaj podzemni grad, koji je nekada bio dom vojnicima i obavještajcima, sada je postao izvor fascinacije i misterije za istraživački tim. Prošli kroz kuću koja je služila kao smještaj za vojnike, otkrili su ulaz u dugo zaboravljeni svijet ispod brda.

U dubinama bunkera nalaze se ostaci prošlih vremena – od centrala do spavaonica, od sanitarnih čvorova do prostorija za dizelske agregate. Međutim, putovanje kroz ove prostorije nije samo putovanje kroz povijest, već i suočavanje s izazovima suvremenosti. Mnoge vrijedne stvari, poput dizelskih tankova i električnih kablova, nestale su, ostavljajući iza sebe samo praznine i pitanja”.
OLUJA OD A DO Ž! Donosimo sve detalje najveće operacije Hrvatske vojske

Brojni izazovi

Unatoč izazovima koje predstavljaju ruševine i devastacija, otkrivanje ovih tajnih podzemnih prostora pružilo je nevjerojatan uvid u povijest i kompleksnost vojnih operacija.
“Osim toga, panoramski pogled s vrha Ćelavca nagrađuje svakog posjetitelja predivnim prizorima prema moru i okolnom krajoliku.

Ovo istraživanje ne samo da nas podsjeća na važnost očuvanja povijesnih spomenika i naslijeđa, već i potiče na razmišljanje o našoj odgovornosti prema ovim osjetljivim područjima”, zaključuje Banković.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.