Foto: Unsplash

Tvrtka ubacila životinje u džin kako bi ‘poboljšala okus’: Jednima se gadi, a drugi su oduševljeni

Autor: Zlatko Govedić

Adelaidska destilerija proizvodi jedinstveni džin infuziran zelenoglavim mravima za “dodatnu citrusnu aromu i nagovještaj korijandra”.

Zelenoglavi mravi (Rhytidoponera metallica) bili su izvor proteina za australske Aboridžine tisućama godina, iako kukci još nisu postali popularna hrana u suvremenom svijetu.


Međutim, njihovi svijetli trbušni dijelovi i dalje se koriste kao ukusan sastojak. Adelaidska tvrtka Something Wild došla je na ideju da upotrijebi te mrave zbog njihova prirodnog citrusnog okusa u džinu koji je osvojio višestruke nagrade od svojeg lansiranja 2017. godine.

Flora i fauna u boci

Stvoren u suradnji s destilerijom Adelaide Hills, “Green Ant Gin” izrađen je s bubijalom (autohtonom vrstom smreke) i drugim biljkama poput australske limete, eukaliptusa olide, limunske mirte i paprene bobice, ali njegov tajni sastojak jesu zelenoglavi mravi, što potvrđuje nekoliko mrava koji plutaju u svakoj boci.

Mravi u Green Ant Ginu uglavnom su dekorativni, ali njihov utjecaj na okus pića nije trik. Osnivač i glavni destiler Adelaide Hills Distillery, Sacha La Forgia, rekao je da mu je trebalo mjesecima da ga uvjere da proba mrave i stavi ih bilo gdje u blizini svojih destilerija.

Zelenoglavi mrav (Rhytidoponera metallica), Foto: Wikimedia Commons

No kada ih je probao, znao je da su namijenjeni za džin.

“Bila je to nevjerojatna eksplozija okusa u ustima od limete i korijandera, kao i svježa kiselkasta nota. Bilo je prekrasno, i odmah sam pomislio – oh, oni postoje da budu u džinu”, ispričao je za medije.

Užasan postupak blogerice: U mučnom videu usmrtila životinju kako bi ju skuhala za jelo




Nije jako skup

Iako su mravi u svakoj boci Green Ant Gin uglavnom tu zbog dekoracije, hrabriji ljudi mogu ih zaista pokušati žvakati kako bi osjetili svježu kiselkastu notu o kojoj je govorio La Forgia, koja se očigledno ne prenosi u destilacijski proces.

“Stavljanjem mrava u bocu, nadam se poticanju ljudi da ih probaju i okuse. Kada ljudi probaju, njihove oči zablistaju i nasmiju se”, zaključuje destiler.

Cijena Green Ant Gina iznosi 99,95 australskih dolara (60,18 eura). Otkako je predstavljen 2017., osvaja brojne nagrade na gotovo svakom natjecanju džinova na kojem je sudjelovao.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.