TVRTKA NUDI DA VAS SMRZNU, PA MOŽDA OŽIVE: ‘Pokušavamo pauzirati proces umiranja’! Evo što je to krioničko zamrzavanje

Autor: N.K

Jeste li ikada razmišljali o tome da se zamrznete s ciljem odmrzavanja kada oživljavanje u budućnosti bude moguće? Postoji američka kompanija Alcor Life Extension koja zamrzava ljude kako bi na neki način pauzirala proces umiranja u nadi da će jednog dana znanost dosegnuti tu razinu da se osoba koja je umirala odmrzne i vrati u normalan život kada će njeno izlječenje biti moguće. Tvrtka Alcor je za sada ima 181 pacijenta među kojima je i osnivač tvrtke.

Vrlo je neizgledno da je takvo što moguće, u bliskoj budućnosti zasigurno ne i s time se svi slažu. Svjesni su toga i u ovoj tvrtki. “Nadam se da biste iskoristili priliku da se podvrgnete krioničkom zamrzavanju kao što biste zgrabili priliku za koristiti eksperimentalni lijek kada biste bili tako bolesni da je to vaša zadnja šansa. Zato jer vrijedi probati”, piše na njihovoj stranici. Iako malo vjerojatno, kada ispucate sve šanse, evo ostaje vam još i ova.

Prva osoba koja se podvrgnula  zamrzavanju je profesor James Bedford koji je zamrznut 1967. godine, nekoliko sati nakon službene smrti. Njegova bolest bila je u to doba neizlječiva (rak bubrega koji se proširio na pluća), a zamrzavanje tijela potencijalno omogućuje njegovo oživljavanje u budućnosti kad će takva bolest biti izlječiva.

Krionika je znanost koja se bavi zamrzavanjem ljudi ili životinja i njihovim čuvanjem na niskim temperaturama dok se ne pronađu novi načini liječenja njihovih bolesti. Danas se u svijetu čuva oko dvjestotinjak krionički zamrznutih osoba.  Popularna legenda da je Walt Disney zamrznut nije točna, jer je on zapravo kremiran.

Kad se službeno proglasi smrt osobe koja želi biti zamrznuta, krionička kompanija kreće po tijelo i transportira ga do svojeg skladišta. Pritom se vodi bitka s vremenom, jer se krv u tijelu počne zgrušavati odmah nakon smrti. Kako bi se tijelo što bolje očuvalo do skladištenja, u njega se ubrizgava koktel različitih kemikalija koje sprečavaju zgrušavanje krvi i oštećenje mozga, a tijelo se prekriva vrećicama leda.

U krioničkom postrojenju tijelo se ponovo rashlađuje do temperature iznad točke ledišta vode, a iz tijela se odstranjuje krv koja se zamjenjuje sredstvom za očuvanje i konzerviranje organa. U vene se ubrizgava sredstvo čiji je zadatak zaustaviti stvaranje ledenih kristala u organima, a zatim se tijelo hladi na -130 Celzijevih stupnjeva. Tijelo se zatim sprema u tank s tekućim dušikom i dodatno hladi na -196 Celzija. Cjelokupni proces u prosjeku traje nekoliko sati, a košta oko 100 tisuća dolara.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.