Foto: Profimedia

TUŽNA SUDBINA JEDNOG OD NAJVEĆIH TELESKOPA SVIJETA: Grdosija od 900 tona srušila se pod pritiskom vremena

Autor: M.V.

Nacionalna zaklada za znanost (NSF) izvijestila je o urušavanju dijela teleskopa u Arecibo zvjezdarnici u Puerto Ricu. Preko noći je naime srušen teleskop dug 305 metara, a težak 900 tona. Pao je s visine od 137 metara, a na svu sreću nitko nije ozlijeđen.

Inače, sama konstrukcija predviđena je za rušenje jer vlast je brinula njegova manjkava sigurnost, no od točnog datuma rušenja nikada se nije zapravo došlo.

U svakom slučaju, ovaj teleskop jedan je od najvećih na svijetu, a bio je ključan resurs znanstvenicima koji su ga koristili čak 57 godina. Osim toga, specifičan je i jer se tijekom godina pojavio i u filmovima o James Bondu, ali i drugim hollywoodskih filmovima.

Naposljetku, u tijeku je istraga o samom događaju iako se vjeruje kako je do pada došlo zbog neodržavanja.

“NSF rastužuju ovakve vijesti. Kako idemo naprijed, radit ćemo na očuvanju suradnje sa znanstvenom zajednicom Puerto Rica, ali i građanima”, zaključuje NSF.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.