Drvo života, Domuztepe // Sott

TURSKA POLAKO POSTAJE ARHEOLOŠKA ‘MEKA’ Otkriven drevni simbol rajskog vrta

Autor:

Arhetipni simboli nisu nikakva novost, pa sve starija otkrića istih ne izazivaju pretjerana komešanja u znanstvenoj zajednici.

Tako je Cvijet života iz Makedonije ušao između najstarije sumerske i egipatske interpretacije, a tu je i Drvo života, prenosi Sott.

Turska polako prerasta u najznačajnije podneblje drevnih civilizacija, a nakon famoznog Gobekli Topea pojavljuje se i Domuztepe humak u južnoj provinciji Kahramanmaras. I baš je tu dr. Halil Tekin sa Sveučilišta Hacettepe otkrio najznačajnije otkriće – čitav niz artefakata s motivom drveta života. ‘Podrijetlo ovog drveta koje je poznato i kao Kršćansko drvce u kršćanskom svijetu nalazi se ovdje u Mezopotamiji. Najstariji prikaz istoga upravo je u Domuztepeu’ potvrđuje navode dr. Tekin i drvo povezuje s vjerom i pogrebnim običajima.

Kako je riječ o arhetipu, različite civilizacije na različitim dijelovima svijeta koriste ga kroz povijest bez međusobnih kontakata i unatoč njegovoj kompleksnosti. Babilon ga je tako povezivao sa središnjim rajskim drvetom iz čijeg korijena izviru pra-vode Zemlje. Biblija ga isto tako veže uz Rajski vrt, istočnjačke religije i Kabbala ga pak uspoređuju sa sustavom čakri i kralježnicom, a korišten je i u egipatskoj kulturi.

No Domuztepe baca posve novo svijetlo na cijelu priču pošto je simbol sada star i preko 7000 godina. Kako još nije poznato koja ga je civilizacija ugravirala, zanimljivi dani predstoje arheološkom timu…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.