Screenshot/Youtube

Turistički otok sjedi na tempiranoj ekobombi: Olupina broda prijeti katastrofom

Autor: Zlatko Govedić

MS Sea Diamond bio je brod za krstarenje kojim je upravljao Louis Hellenic Cruise Lines. Finska tvrtka Valmet izgradila ga je 1984. za Birka Line. Brod se nasukao u blizini grčkog otoka Santorinija 5. travnja 2007. te je potonuo sljedeći dan.

Brod je imao masu 22.000 tona i bio je dug 469 m. Ukupno je bilo 1195 putnika. Većina ih evakuirana, no u katastrofi je nestalo dvoje putnika te se pretpostavlja da su mrtvi. Žrtve su bile francuski državljani Jean Christophe Allain (45) i njegova kći Maud (16).

No popularno turističko odredište sada se suočava s prijetnjom “ekobombe“. Lokalne vlasti, naime, izrazile su zabrinutost zbog olupine broda koja već 16 godina leži na morskom dnu blizu obale otoka.

Svakodnevno erodira

I ekolozi i lokalni stanovnici zabrinuti su zbog mogućnosti “neizrecive ekološke katastrofe”. Problem je u onečišćenju koje dolazi iz rezervoara za gorivo broda. Te su zabrinutosti ovog tjedna izrazili pred grčkim parlamentarnim Odborom za zaštitu okoliša u pismu, pozivajući da se brod ukloni s morskog dna.

“Olupina broda ostaje na dnu mora i nastavlja zagađivati, sporim ali postojanim tempom, svakodnevno erodira i u bilo kojem trenutku može izazvati neizrecivu ekološku katastrofu”, stoji u pismu. Neki stručnjaci predviđaju da će trebati najmanje 400 godina da se ti onečišćivači razgrade.

Loucas Lignos, vođa grupe za kampanju Koordinacijskog odbora građana za izvlačenje Sea Diamonda, dao je izjavu za britanske medije.
Kancerogene tvari

“Olupina broda nalazi se točno u kalderi Santorinija, oko 800 m od luke. Nalazi se na dubini oko 100 m” tvrdi Lignos i nastavja:

“Ima 300 tona goriva i drugih toksičnih kemikalija, ulja iz generatora, žice napunjene bakrom i materijale od PCB-a i plastike koji će se polako otopiti u vodi tijekom vremena.
Sve te kancerogene tvari opasne su za ljude. Istovremeno, postupci desalinizacije ne mogu filtrirati opasne teške metale.

Glavni je problem što te kemikalije mogu ući u ljudsko tijelo putem bioakumulacije, ili putem desalinizacije vode ili putem konzumacije ribe. Ako se to dogodi, bit će to ogromna ekološka katastrofa za plaže Santorinija”.

OTAC UBIO TRENERA JER MU JE SILOVAO SINA: Tata uzeo pravdu u svoje ruke i pred policijom ga likvidirao

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.