Ilustracija: Unsplash

Trideset godina nakon kultnog filma ‘Jurski park’: Jesmo li danas išta bliže da uskrisimo dinosaure?

Autor: Zlatko Govedić

Tri desetljeća nakon kultnog filma, jesmo li zapravo išta bliže vraćanju dinosaura u život? Objavljen davne 1993. i temeljen na knjizi Michaela Crichtona, kultni film Stevena Spielberga o otočkom parku za posjetitelje ispunjenom stvarnim živim dinosaurima zasigurno je izdržao test vremena kao jedan od najboljih filmova ikada snimljenih.

Ali 30 godina nakon objave, jesmo li išta bliže vraćanju dinosaura u život?

U filmu su znanstvenici uspjeli klonirati dinosaure tako što su dohvatili njihov DNK iz krvi pohranjene u prapovijesnim komarcima zarobljenim u jantaru, zatim ga kombinirajući s DNK modernih žaba.

U stvarnosti, iako je zasigurno moguće pronaći kukce zarobljene u jantaru iz vremena dinosaura, nitko nikada nije uspio iz njih izvući DNK.

“Kada gledamo insekte u jantaru, ono što obično nalazimo je vanjski dio kukca, ta vrsta hitinske ljuske ili hrskavi komadić, ako želite, kukca jest sačuvan, ali unutrašnjost nije. Dakle, u njima nije pronađena nikakva krv”, kaže Susie Maidment iz londonskog Prirodoslovnog muzeja (NHM).

Međutim, čak i da postoji, popunjavanje dijelova koji nedostaju DNK žabe (ili čak DNK ptice) također ne bi funkcioniralo jer bismo morali znati cijeli genom da bismo znali što nedostaje.
Nažalost (ii nasreću), ne čini se da ćemo uskoro sagraditi pravi jurski park.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.