screenshot/twitter

Tragedija divovskih proporcija: Grad koji je prije 48 godina propao u zemlju

Autor: Dnevno.hr

Veliki peruanski potres zahvatio je područje od 83.000 četvornih kilometara, a u njemu je život sveukupno izgubilo oko 70.000 osoba.

screenshot

Yungay je peruanski grad koji se smjestio u središnjem dijelu države u regiji Ancash na otprilike 2500 metara nadmorske visine. Nestao je 31. svibnja 1970. godine zajedno s većinom od 20.000 žitelja nakon zastrašujućeg potresa koji je započeo u Tihom oceanu, a jakosti 8,0 na Richerovoj ljestvici.

Potres se zbio u 15 sati i 23 minute, kada je većina lokalnog stanovništva gledala utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Meksiku. Potres je izazvao djelomični kolaps planine Nevado Huascaran, a potom i lavinu snijega, leda i kamenja, koja je u vrlo kratkom vremenu „progutala“ grad.

Rijetki preživjeli stanovnici u tom su trenutku bili na povišenom groblju nad gradom.

Martin St-Amant

Veliki peruanski potres zahvatio je područje od 83.000 četvornih kilometara, a u njemu je život sveukupno izgubilo oko 70.000 osoba. Ne čudi stoga što smatra najvećom prirodnom katastrofom u povijesti ove južnoameričke države.

 

screenshot/twitter

Peruanska vlada zabranila je iskopavanje žrtava, a cijeli grad prozvala državnim grobljem. Otprilike dva kilometra dalje izgrađen je novi grad istoga imena u kojem danas živi oko 10.000 duša.

 

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.