Foto: Unsplash

TKO JE ZAPRAVO HVALDIMIR? Stručnjaci objašnjavaju zašto je bijeli kit proglašen ruskim špijunom i kako je završio kraj švedske obale

Autor: Zlatko Govedić

Beluga s pojasom koji se pojavio u Norveškoj 2019., izazvavši nagađanja da je riječ o špijunu kojeg je trenirala ruska mornarica, pojavio se u blizini švedske obale, objavila je u ponedjeljak organizacija koja ga prati.

Beluga (Delphinapterus leucas) jest vrsta kitova iz porodice bijelih kitova. Žive u arktičkim i subarktičkim vodama, a kao ni njihov bliski srodnik narval, ni beluge nemaju leđnu masnu peraju. Upadljiva je njihova plavkasto bijela do bež boja, zbog koje su i dobili drugo ime, bijeli kit.

Prvi put otkriven u norveškoj krajnjoj sjevernoj regiji Finnmark, kit je proveo više od tri godine polako se krećući gornjom polovicom norveške obale, prije nego što je posljednjih mjeseci iznenada ubrzao i stigao do Švedske.


U nedjelju je primijećen u Hunnebostrandu, kraj jugozapadne obale Švedske.

“Ne znamo zašto je sada tako brzo ubrzao, pogotovo jer se vrlo brzo udaljava od svog prirodnog okruženja. Možda ga hormoni tjeraju da pronađe partnericu ili je razlog usamljenost. Beluge su vrlo društvene. Možda traži društvo”, kaže Sebastian Strand, morski biolog iz organizacije OneWhale.

Vjeruje se da kit s pojasom ima 13-14 godina. Strand dodaje da je kit “u dobi u kojoj su njegovi hormoni vrlo visoki”.​ Međutim, najbliža populacija beluga nalazi se u arhipelagu Svalbard, na krajnjem sjeveru Norveške.

Vjeruje se da kit nije vidio nijednu Belugu otkako je stigao u Norvešku u travnju 2019.

Norvežani su ga prozvali “Hvaldimir”, što je igra riječima. “Hval” na norveškom znači “kit”, dok sufiks implicira na njegovu navodnu povezanost s Rusijom.
Kada se prvi put pojavio na norveškom Arktiku, morski biolozi iz norveške Uprave za ribarstvo uklonili su pričvršćeni pojas koji je djelo ljudskih ruku.

Pojas je imao nosač prikladan za akcijsku kameru i riječi “Oprema St. Petersburg” ispisane na plastičnim kopčama.

Dužnosnici Uprave rekli su da je Hvaldimir možda pobjegao iz ograđenog prostora i da ga je možda obučavala ruska mornarica jer se čini da je navikao na ljude.
Moskva nikada nije službeno reagirala na norveške spekulacije da bi on mogao biti “ruski špijun”.

Barentsovo more je strateško geopolitičko područje u kojem se nadziru kretanja zapadnih i ruskih podmornica.​ To je također pristupnik sjevernoj ruti koja skraćuje pomorska putovanja između Atlantskog i Tihog oceana.

​Strand je rekao da se kitovo zdravlje posljednjih godina “činilo vrlo dobrim” dok je hranio divlju ribu ispod norveških uzgajališta lososa, ali njegova je organizacija bila zabrinuta zbog Hvaldimirove sposobnosti da pronađe hranu u Švedskoj i već je primijetila određeni gubitak težine.

Belue, koje mogu doseći veličinu od 6 m i doživjeti između 40 i 60 godina starosti, uglavnom nastanjuju ledene vode oko Grenlanda, sjeverne Norveške i Rusije.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.