Ilustracija: Pixabay

TKO ĆE PRVI NA MJESEC? Kinezi imaju velike ambicije i optužuju Amerikance: ‘Žao nam je što će zabraniti suradnju s nama’

Autor: Zlatko Govedić

U potezu koji će zasigurno probuditi sjećanja na rivalstvo u 20. stoljeću između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, Kina je objavila planove za slijetanje astronauta na površinu Mjeseca do 2030., što znači da će se sada izravno natjecati s NASA-inim Artemis program.

Tijekom brifinga za novinare, zamjenik direktora Kineske svemirske agencije s ljudskom posadom Lin Xiqiang izjavio je da će se Kina pripremati za “kratki boravak na površini Mjeseca i zajedničko istraživanje čovjeka i robota”.

“Imamo kompletnu ljudsku svemirsku stanicu blizu Zemlje i ljudski sustav za povratni prijevoz”, rekao je, napominjući da će četvrti modul za svemirsku stanicu Tiangong također biti lansiran “u odgovarajuće vrijeme kako bi se unaprijedila podrška znanstvenim eksperimentima i pružila posada s poboljšanim uvjetima rada i života.”


Dok je točan raspored kineskih pokušaja na Mjesecu nepoznat, NASA trenutačno namjerava iskrcati prve ljude na Mjesec (od programa Apollo) do 2025., iako bi to još moglo biti odgođeno.

Ako potraju predugo i Kina brzo napreduje, postoji mala mogućnost da bi kineski astronauti mogli sletjeti na površinu Mjeseca prije nego što to učini NASA.

Unatoč tome, čini se da Kina želi surađivati ​​sa SAD-om gdje god je to moguće.

“Dosljedan stav naše zemlje je da sve dok je cilj korištenje svemira u miroljubive svrhe, mi smo voljni surađivati ​​i komunicirati s bilo kojom zemljom ili zračnom organizacijom. Osobno mi je žao što Kongres SAD-a ima relevantne prijedloge za zabranu suradnje u zrakoplovstvu između SAD-a i Kine. Osobno jako žalim zbog toga”, zaključuje Li Yingliang, tehnološki direktor kineske agencije za svemirske letove s posadom.

Kineski svemirski program

Nacionalni svemirski program pokrenut je 1956. i otad je postigao značajan napredak u različitim aspektima istraživanja svemira.

Kineski svemirski program ima nekoliko ključnih ciljeva. Jedan od njih je istraživanje svemira i prikupljanje podataka o Zemlji i univerzumu. Kina je lansirala niz satelita za opažanje Zemlje, kao i svemirske sonde za istraživanje Mjeseca, Marsa i drugih planeta.
Drugi cilj kineskog svemirskog programa je razvoj svemirske tehnologije i sposobnosti. Kina je uspješno lansirala različite tipove svemirskih letjelica, uključujući orbitalne laboratorije, svemirske brodove i svemirske postaje. Također su postigli uspjehe u područjima kao što su lansiranje raketa, upravljanje svemirskim letjelicama, svemirske šetnje i izgradnja svemirskih postaja.

Treći važan aspekt kineskog svemirskog programa je istraživanje mjeseca. Kina je lansirala nekoliko misija na Mjesec, uključujući mjesečeve sonde Chang’e, koje su uspješno sletjele na površinu Mjeseca. Kineski svemirski program planira daljnje istraživanje i ispitivanje Mjeseca, uključujući uzorkovanje tla i površinske misije.

Veliki uspjesi

Kina je ostvarila nekoliko značajnih svemirskih misija koje su dobile veliku pažnju i priznanje širom svijeta.
Chang’e program

Chang’e je serija misija koje su se fokusirale na istraživanje Mjeseca. Chang’e-1, lansiran 2007. godine, bio je prvi kineski Mjesečev orbiter koji je pružio detaljne snimke površine Mjeseca. Chang’e-2, lansirana 2010. godine, imao je još detaljnije snimke i izveo prolazak pored asteroida. Chang’e-3, lansiran 2013. godine, bio je prva kineska misija koja je sletjela na Mjesec, noseći rover Yutu. Potom su lansirane i misije Chang’e-4 (2018.) i Chang’e-5 (2020.) koje su se bavile uzorkovanjem tla s Mjeseca.

Shenzhou program

Shenzhou je kineski svemirski brod namijenjen za svemirske letove s ljudskom posadom. Prva misija, Shenzhou 5, lansirana je 2003. godine i bila je prva kineska misija u kojoj je čovjek otputovao u svemir. Shenzhou 6 (2005.) i Shenzhou 7 (2008.) također su bili uspješni letovi s ljudskom posadom. Shenzhou 9 (2012.) bio je posebno važan jer je obavljena prva kineska svemirska šetnja.

Tiangong program

Tiangong je serija svemirskih laboratorija koja su izgrađena za testiranje tehnologija vezanih za stalnu svemirsku postaju. Tiangong-1, lansirana 2011. godine, bila je prva kineska svemirska laboratorija. Tiangong-2 (2016.) bio je druga svemirska laboratorija koja je služila za testiranje modula s ljudskom posadom i tehnologije za slijetanje. Tiangong-3, planirana za lansiranje u budućnosti, trebala bi biti temelj za buduću stalnu svemirsku postaju.

Tianzhou program

Tianzhou je serija svemirskih teretnih brodova koji se koriste za opskrbu svemirskih laboratorija. Prva misija, Tianzhou-1, lansirana je 2017. godine kako bi opskrbila Tiangong-2 svemirsku laboratoriju.

To su samo neke od najpoznatijih kineskih svemirskih misija. Kina ima ambiciozne planove za budućnost, uključujući slanje astronauta na Mjesec i izgradnju stalne svemirske postaje.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.