fbpx
Ilustracija: Pixabay

TIRANOSAURI SU ZAISTA BILI OGROMNA ČUDOVIŠTA: No čini se da su bili još veći, mnogo veći, nego što smo mislili!

Autor: Zlatko Govedić

Tiranosauri su izumrli rod teropodnih dinosaura iz gornje krede Sjeverne Amerike. Malo je dinosaura tako legendarnih kao Tyrannosaurus rex – najpoznatija vrsta iz tog roda, zastrašujući predatorski behemot iz pretpovijesnog doba koji je bio jednako velik koliko i opasan, pravo čudovište u svakom smislu te riječi. Među najvećim su mesoždernim dinosaurima i dinosaurima uopće.

Pripadnici roda bili su dugi do 13 m, visoki do 4 m i teški oko 7 tona. Glava im je bila dugačka i do 1,5 m.

Međutim, sada su paleontolozi iz Kanadskog muzeja prirode u Ottawi na temelju fosilnih otkrića iznijeli ideju da je T. rex možda bio veći nego što smo mislili… i to do 70 posto!


Trenutačno najteži zabilježeni primjerak, pod nadimkom “Scotty”, težio je nevjerojatnih 8870 kg kad je bio živ – što je jednako masi šest i pol Volkswagenovih “Buba”.

Međutim, prema novoj studiji, neki su primjerci zapravo mogli težiti i do 70% više od toga, što ih čini težim od 15.000 kg. To je više od mase prosječnog školskog autobusa.

Kako bi to utvrdili, istraživači su ispitali podatke koji se odnose na 32 dosad pronađena poznata primjerka i usporedili ih s podacima o broju jedinki i prosječnom životnom vijeku.

Rezultirajući model sugerirao je da su najveće jedinke bile mnogo veće od svih do sada otkrivenih, ali bez potkrepljujućeg primjerka to će biti nemoguće sa sigurnošću znati.

“Ovo je jednostavno misaoni eksperiment iza kojeg stoje neke brojke. To je nešto o čemu je zabavno razmišljati”, zaključuje suautor studije Jordan Mallon.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.